Šalies premjerei Theresai May artimi šaltiniai teigia, kad vyriausybė sieks nebemokėti socialinių išmokų darbuotojams iš ES šalių norint atbaidyti nekvalifikuotus ir už mažus atlyginimus pasiruošusius dirbti žmones.

Iš šiuo metu šalyje esančių daugiau nei dviejų milijonų ES piliečių apie 300 tūkst. gauna socialinę paramą. Anot ekspertų, tokia vyriausybės pozicija reiškia, kad Jungtinė Karalystė gali bandyti likti bendroje rinkoje ir visiškai neuždrausti imigracijos. Šalies ekonomikos augimas priklauso nuo kvalifikuotos darbo jėgos pasiūlos.

Socialinių pašalpų sumažinimas sutaupytų pinigų biudžetui, sustabdytų nekvalifikuotų darbuotojų srautą bei tikėtina prisidėtų prie greitesnio atlyginimų augimo.

Tačiau kritikai teigia, kad tokia vyriausybės strategija gali skaudžiai atsiliepti žemės ūkio ir maisto pramonės verslo šakoms, nes juose dažniausiai dirbti nori žemas kvalifikacijas turintys imigrantai.

Statistika rodo, kad imigrantai į šalies biudžetą įneša daugiau nei 2 milijardus svarų kasmet, tačiau visuomenėje susidariusi nuomonė, kad jie linkę gyventi iš pašalpų.