BNS žiniomis, vienas pagrindinių teisėsaugos Finansų ministerijai perduotų epizodų susijęs būtent su D. Bradausko ir „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio ryšiais ir susitikimais, derinant veiksmus dėl vykdomų tyrimų.

Neoficialiomis žiniomis, D. Bradauskas, netrukus po to, kai 2015 metų balandį pradėjo vadovauti VMI, asmeniškai ne kartą yra susitikęs su R. Kurlianskiu, šiuose neskelbtuose susitikimuose buvo aptariami VMI atliekami tyrimai stambių verslo grupių – „Vilniaus prekybos“, „MG Baltic“ – atžvilgiu.

Įtariama, kad D. Bradauskas ir R. Kurliankis galėjo tartis, kaip paveikti šiuos tyrimus atliekančius VMI darbuotojus, be to, D. Bradauskas, įtariama, mainais už R. Kurlianskio žadėtą politinę paramą D. Bradauskui, galėjo dalintis VMI tyrimų informacija, tarėsi dėl palankios ir abipusiai priimtinos šių tyrimų baigties.

Įtariama, kad D. Bradauskas galėjo kai kurių svarbių tyrimų eigą derinti ir su buvusia „Vilniaus prekybos“ grupės valdybos nare Diana Dominiene.

VMI nuo praėjusių metų vasaros tiria galimas mokesčių vengimo schemas „Vilniaus prekybos“ grupėje.

Šiame tyrime VMI bendradarbiauja ir su Latvijos bei Estijos mokesčių inspekcijomis. Ikiteisminį tyrimą dėl VP grupės įmonių ir jos akcininkų veiklos atliko ir Lietuvos Generalinė prokuratūra, tačiau šiemet rugpjūtį jis buvo nutrauktas nenustačiusi pažeidimų.

D. Dominienė: su VMI bendravau tik oficialiai

Diana Dominienė

Diana Dominienė kategoriškai neigia bet kokius įtarimus įtakos darymu.

„Su D. Bradausku, kai jis ėjo VMI viršininko pavaduotojo, o po to viršininko pareigas, esu susitikusi vienintelį kartą. Tai buvo 2015 metų antroje pusėje – po to, kai kilo visuomenėje kilo ažiotažas dėl akcininko M. Marcinkevičiaus mestų nepagrįstų kaltinimų dėl su „Vilniaus prekybos“ grupe susijusių įmonių mokesčių nemokėjimo.

Susitikimas buvo oficialus, jame dalyvavo ir kiti VMI darbuotojai, o taip pat keletas kitų Vilniaus prekybos įmonių darbuotojų“, - rašoma D. Dominienės DELFI atsiųstame komentare.

Pasak jos, susitikimo metu bendrovė pranešė, kad bendradarbiaus dėl pradėtų VMI tyrimų bei pateikė pasiūlymus, kaip pagreitinti procesą.

„VMI atsiribojo nuo bet kokios mūsų pagalbos, pareikšdami, kad bus atlikti išsamūs tyrimai bei jiems priimtinais terminais, pasinaudojant kitų šalių mokesčių administratorių pateikta medžiaga, tad mūsų užsienyje registruotų įmonių dokumentų jiems nereikia. Jokių kitokių susitikimų ar telefoninių pokalbių su p. D. Bradausku, kai jis tapo VMI viršininko pavaduotu ar viršininku nesu turėjusi. Norėčiau pabrėžti, kad STT apklausose nebuvo jokių klausimų apie p. D. Bradauską ar apie tyrimus, kuriuos vykdo VMI su Vilniaus prekyba siejamose įmonėse.“, - pabrėžė D. Dominienė.

Išplatintame komentare „Vilniaus prekyba” nurodo nuolat teikianti visą prašomą informaciją VMI ir niekada nedarė jokio spaudimo nei šiai institucijai, nei jos vadovui.

„Kilus akcininkų ginčui „Vilniaus prekyba“ mokesčių inspekcijai yra ne kartą viešai sakiusi, kad plėtoja savo veiklą skaidriai ir visapusiškai bendradarbiauja su VMI bei tikisi, kad visi atliekami tyrimai bus užbaigti ir paskelbti kuo greičiau", - tvirtinama bendrovės komentare.

VMI pernai rudenį skelbė taip pat atliekanti „MG Baltic“ prezidento ir vienintelio akcininko Dariaus Mockaus bei keturių koncerno įmonių patikrinimus.

Didžiausioje 2016-ųjų politinės korupcijos byloje buvo apklausta „Vilniaus prekybos“ pagrindinio akcininko Nerijaus Numavičiaus kontroliuojamos bendrovės „Bertona Holdings Limited“ Lietuvos skyriaus vadovė D.Dominienė. Ji teigė, kad buvo apklausta dėl pažinties su papirkinėjimu tame tyrime įtariamu R. Kurlianskiu.

R. Kurlianskis įtariamas politikų Vytauto Gapšio ir Eligijaus Masiulio papirkimu, prekyba poveikiu ir neteisėtu disponavimu valstybės paslaptimi.

Anot Finansų ministerijos, STT pateikė informaciją dėl D.Bradausko galimo tam tikrų verslo grupių protegavimo, naudojimosi tarnybine padėtimi tam tikriems verslo subjektams teikiant neviešą informaciją apie kitus verslo subjektus bei fizinius asmenis, su tam tikrų verslo grupių atstovais aptariant VMI ir teisėsaugos institucijų atliekamas tyrimus jų atžvilgiu bei konkrečius veiksmus tam tikrų verslo subjektų naudai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (282)