„Delfi“ pasiekė vienos kirpėja dirbančios moters skundas dėl negautos 257 eurų išmokos.

„Mano atvejis toks, kad aš sąžiningai išsiimdavau verslo liudijimą kas mėnesį, tačiau nuo lapkričio 2 dienos susirgau „Covid-19“ ir verslo liudijimą išsiėmiau nuo lapkričio 12 dienos, o naujasis įstatymas reikalauja nepertraukiamos veiklos vykdymo iki lapkričio 7 dienos, t. y. karantino paskelbimo dienos, tad mano paraiška subsidijai gauti buvo atmesta“, – dėstė ji.

Skaitytoja piktinosi, kad įstatymuose nėra išimties, jog „Covid-19“ sergantis žmogus turėtų būti socialiai remtinas ir gauti subsidiją, nes yra dar labiau pažeidžiamas.

„Dėl šios specifinės situacijos stipriai nukentėjo ne tik mano asmeniniai, tačiau ir bendri šeimos finansai“, – dėstė ji.

Yra ir kitų pagalbos priemonių

Kaip žinia, skiriant išmoką dirbančiajam savarankiškai yra vertinama, ar savarankiška veikla buvo registruota ne trumpesnį kaip 3 mėnesių laikotarpį per 12 mėnesių, ar nebuvo išregistruota iki ekstremaliosios situacijos ir karantino paskelbimo dienos ir ar asmuo neuždirbo daugiau nei minimalią mėnesinę algą.

„Darytina prielaida, kad išmokos savarankiškai dirbančiam asmeniui skyrimo momentu, moteris galėjo neatitikti vienos iš minėtų sąlygų – savarankiška veikla buvo nutraukta“, – sakė SADM komunikacijos skyriaus vedėja Edita Banienė.

Ji dar pastebėjo, kad duomenis apie savarankišką veiklos vykdymą tikrina ir sprendimą dėl išmokos skyrimo priima Užimtumo tarnyba.

„Rekomenduojame moteriai dar kartą kreiptis į Užimtumo tarnybą, pateikiant papildomus duomenis, su prašymu peržiūrėti priimtą sprendimą dėl fiksuoto dydžio išmokos paskyrimo“, – patarė ji.

Ministerijos atstovė dar atkreipė dėmesį, kad visuotinis karantinas paskelbtas nuo lapkričio 7 dienos, tačiau kirpyklų veikla Vyriausybės sprendimu apribota tik nuo gruodžio 16 dienos.

„Taip pat primename, kad savarankiškai dirbantys asmenys, nukentėję nuo pandemijos, taip pat gali pasinaudoti šiomis valstybės pagalbos priemonėmis:

Dirbantys savarankiškai galės atidėti įmokas „Sodrai“ be palūkanų ir delspinigių, jeigu jų veikla įtraukta į Valstybinės mokesčių inspekcijos skelbiamą nukentėjusių dėl Covid-19 ribojimų sąrašą;

Dirbantys savarankiškai yra laikinai atleisti nuo privalomojo sveikatos draudimo įmokų mokėjimo (už karantino laikotarpį įmokas turės sumokėti per 2 metus. Net ir nemokėdami PSD, šie gyventojai gali gauti sveikatos paslaugas;

Su finansiniais sunkumais susidūręs asmuo ar šeima į savo savivaldybę gali kreiptis piniginės socialinės paramos: socialinės pašalpos, būsto šildymo ir vandens išlaidų kompensacijų“, – sakė ji.

257 eurų išmoka mokama kartą per mėnesį ekstremalios situacijos ar karantino metu ir praėjus vienam mėnesiui po jų atšaukimo.

Nuo sausio 1 dienos į ją pretenduoti gali tik tie asmenys, kuriems Vyriausybė yra nustačiusi ūkinės veiklos apribojimus arba jie yra įtraukti į VMI skelbiamą dėl Covid-19 ribojimų nukentėjusiųjų sąrašą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)