Jo nuomone, „Coca cola“ sprendimą uždaryti gamyklą Alytuje nulėmė Lietuvos rinkos dydis.

„Reiktų pabrėžti, kad verslas gyvena pagal savo principus bei taisykles, ir kartais jo sprendimai nebūna palankus vietai, kur jis būna įsikūręs. Iš Investuok Lietuvoje patirties (mes puikiai žinome priežastis kodėl įmonės nusprendžia kelti veiklą į Lietuvą) galima įvardinti pagrindines priežastis, skatinančias investicijų judėjimą: pirmoji priežastis – funkcinė specializacija, kai tarptautinės įmonės optimizuoja savo veiklą, daro savo tam tikrų funkcijų koncentraciją ir išgrynina padalinių specializaciją.

Pavyzdžiui, keliuose padaliniuose vykdomą veiklą koncentruoja viename. Antroji priežastis – gamybos koncentracija didžiausioje rinkoje.

Tai vyksta tais atvejais, kai vietos pasirinkimas yra nulemiamas vidinės rinkos dydžio. Manome, kad „Coca Cola“ atvejis yra būtent toks – Lenkijos rinka yra gerokai didesnė ir mes negalime su ja konkuruoti dydžiu ir perkamąja galia“, - komentare DELFI tvirtina jis.

Mantas Katinas

Pasak M. Katino, norint mažinti tokio pobūdžio grėsmes reikėtų koncentruotis į visiškai eksportui dirbančią gamybą – dauguma mūsų organizacijos pastarųjų metų projektų yra būtent tokie.

Trečiąja priežastimi jis įvardijo atvejus, kai įmonės išeina dėl problemų, susijusių vidinėmis šalies ar regiono problemomis – dėl prasto investicinio klimato, nesutarimų su institucijomis, darbo jėgos trūkumo ir pan.

„Viso mūsų viešojo sektoriaus darbas yra užtikrinti, kad būtent dėl šios priežasties iš Lietuvos nepradėtų išeiti užsienio darbdaviai“, - pabrėžė „Investuok Lietuvoje“ vadovas.

Pasak jo, taip pat reikėtų nepamiršti, kad Alytuje lieka puikus gamybinis pastatas, ir dabar yra tik laiko klausimas kada jame bus pradėta kitokia veikla, vykdoma vietinio ar užsienio kapitalo darbdavio.

„Coca-Cola HBC Lietuva“ viešųjų ryšių ir komunikacijos vadovė Gabrielė Šerėnienė komentare DELFI tvirtino, kad sprendimas yra priimtas siekiant ž optimizuoti kaštus, padidinti gamybos ir logistikos efektyvumą regione, supaprastinti bendrovės valdymą, išlaikyti aukščiausią konkurencingumą visose rinkose, kuriose veikiame, ir toliau tiekti aukščiausios kokybės produkciją ir paslaugas mūsų klientams bei vartotojams.

„Šis organizacinis pokytis neturės jokio poveikio kitiems bendrovės padaliniams, kurie nesusiję su gamykla. Ir toliau investuosime bei vystysime kitas bendrovės veiklos sritis Lietuvoje, tokias kaip pardavimas, logistika, platinimas ir kitos“, - pabrėžė ji.

Premjeras: įmonės Vyriausybei nesiskundė

„Coca-Cola“ bei traškučių „Estrella“ gamintojai nusprendus uždaryti gamyklas Lietuvoje, premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad Vyriausybei šios įmonės nesiskundė.

„Į Vyriausybę ir į ministerijas tikrai tos kompanijos nesikreipė niekada, neturėjo jokių nusiskundimų“, - „Lietuvos ryto“ televizijai ketvirtadienį sakė A.Butkevičius.

DELFI jau rašė, kad bendrovė paskelbė atleisianti 80 darbuotojų, kurie dirbo Alytaus gamykloje.

Alytusplius.lt žiniomis, atleidžiamiems darbuotojams spalio 1 dieną turėtų būti įteikti atleidimo lapeliai. Gamykla savo veiklą nutrauks gruodį.

Tokią žinią vakar išgirdo į susirinkimą sukviesti Alytaus „Coca – Colos“ darbuotojai. Pasak susirinkimo dalyvių, jiems buvo pranešta, kad įmonė nutraukia savo veiklą Alytuje, gamyba perkeliama į Lenkiją, nes esą čia esanti „Coca-Colos“ gamykla nėra pilnai apkrauta.

Susirinkime buvo pranešta, kad nuo gruodžio 1 dienos bus atleisti 79 iš šiuo metu Alytaus gamykloje dirbančių 85 žmonių.

Likusiems šešiems bus išnuomotos patalpos mieste ir jie palikti sutvarkyti baigiamųjų darbų. Atleidžiamiems darbuotojams pažadėta išmokėti 6 mėnesių atlyginimo dydžio išeitines kompensacijas, tačiau nuskambėjo perspėjimas, kad išėjusiems anksčiau nei gruodžio 1 dieną kompensacijos nebus mokamos.

„Sodros” duomenimis, „Coca-Cola HBC Lietuva” dirba 215 asmenų.

DELFI primena, kad šį pavasarį apie Lietuvoje uždaromą gamyklą pranešė „Suslavičius-Felix“.

Šio prekės ženklo padažai ir pagardai gaminami kitose Europos Sąjungos šalyse.

Kaip rugpjūtį skelbė naujienų agentūra BNS, Vokietijos užkandžių grupė „Intersnack Group“ traškučių gamybą 2017 m. pradžioje iš Kauno „Mondelez Lietuva Production“ fabriko perkels į Lenkiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (319)