"Coca-Cola" gaiviuosiuose gėrimuose, kaip "Fanta" ir "Powerade", randamas bromuotas augalinis aliejus, arba BVO (Brominated vegetable oil), uždraustas daugiau nei 100 šalių, nes įtariama, kad jis sukelia skydliaukės ligas ir vėžinius susirgimus. Ingredientas bus pakeistas saugesniu junginiu.

Konkurentė "Pepsi" atsisakė šios cheminės medžiagos sportinių gėrimų "Gatorade" gamyboje jau praėjusiais metais. "Pepsi" atstovo teigimu, kompanija planuoja nebenaudoti BVO ir kitų produktų gamyboje. "Pepsi" naudoja šį ingredientą "Mountain Dew" ir "Amp Nergy" gėrimų gamyboje. 

"Coca-Cola" atstovas Joshas Goldas pabrėžė, kad sprendimas atsisakyti BVO priimtas ne saugumo sumetimais.

"Visi mūsų gaminami gėrimai, įskaitant ir tuos, kurių gamyboje naudojamas BVO ingredientas, yra saugūs ir visada tokie buvo - jie atitinka visus reikalavimus, keliamus tose šalyse, kuriose yra parduodami, - pareiškė kompanijos atstovas. - Mūsų prioritetas yra produktų saugumas ir kokybė".

BVO naudojamas kaip stabilizatorius vaisvandeniuose - jis neleidžia ingredientams susiskaidyti.

Pasak "Mayo Clinic" tyrėjų, pernelyg dažnas BVO turinčių vaisvandenių vartojimas gali sukelti neigiamų padarinių žmogaus sveikatai, kaip minties praradimas, odos ir nervų sistemos problemos.

BVO buvo išbrauktas iš JAV Maisto ir vaistų valdybos FDA (Food and Drug Administration) sudaromo saugių maisto ingriedientų sąrašo dar 1970 metais.

Tačiau gėrimų kompanijoms leidžiama naudoti minimalų BVO kiekį gėrimų gamyboje.

"Coca-Cola" patikino vietoj BVO naudosianti sacharozės acetato izobutiratą arba glicerolio esterį, kurio paprastai randama kramtomojoje gumoje.

Kampaniją prieš BVO naudojimą gėrimų gamyboje pradėjo Sarah Kavanagh, paauglė iš Misisipės. Tūkstančiai žmonių pasirašė jos inicijuotą peticiją internetu, reikalaudami, kad būtų atsisakyta naudoti BVO gėrimų gamyboje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)