„Frakcijos pranešime konstatuojama, kad nėra laikomasi sutarties, kalbant apie partnerių informavimą ir konkrečių projektų pateikimą, kalbant apie mokesčių pakeitimus. Taip pat kalbama mūsų frakcijos pranešime, kad būtų grįžta į partijos valdybą, diskutuojant apie palaikymą mokesčių reformai. Biurokratiniai dalykai susiję su pačia eiga reformos svarstymo yra konstatuojami“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Kalba eina apie mokesčių reformos svarstymo eigą, t. y. apie tai, kad partneriai neinformavo detaliai apie ruošiamus projektus. Tą frakcija ir konstatuoja. Frakcija pranešime informavo, jog bus sugrįžta į partijos valdybą ir svarstoma apie galimą palaikymą ar nepalaikymą mokesčių reformai“, – pažymėjo ji.

ELTA primena, kad trečiadienį Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija pareiškė, jog konservatoriai nesilaiko koalicinės sutarties, mat, pasak jų, valdančiosios daugumos partneriai iki šiol nesusipažino su netrukus parlamentą pasieksiančia mokesčių reforma. Todėl liberalai teigė priimsiantys sprendimą tik suderinę pozicijas su partijos valdyba.

Kaip skelbta anksčiau, Vyriausybės pristatytoje mokesčių reformoje numatoma peržiūrėti pajamų mokesčio tarifus perskirstant mokesčio naštą tarp su darbo santykiais susijusių pajamų ir kitų rūšių aukštesnių pajamų, keisti individualios veiklos apmokestinimo sąlygas, peržiūrėti mokesčių lengvatas, keisti individualios veiklos įsigijus verslo liudijimą apmokestinimo tvarką.

Taip pat siūloma peržiūrėti smulkiojo verslo apmokestinimo kriterijus, suteikti visam verslui teisę taikyti momentinį tam tikro ilgalaikio turto nusidėvėjimą, pratęsti papildomiems 5 metams pelno mokesčio lengvatas investiciniams projektams ir filmų gamybai.

Taip pat norima nustatyti teisingesnį pelno mokesčio apskaičiavimą. Siūloma sukurti investicinės sąskaitos priemonę, smulkiojo verslininko sąskaitą, numatyti automatinį pajamų mokesčio deklaracijos pateikimą, padidinti registravimosi pridėtinės vertės mokesčio mokėtojais ribą nuo 45 tūkst. iki 55 tūkst. eurų.

Vyriausybė taip pat siekia savarankiškai dirbantiems asmenims užtikrinti didesnes socialines garantijas, plėsti nedarbo socialinio draudimo sistemos aprėptį, nustatyti minimalią nedarbo socialinio draudimo išmoką, pakeisti maksimalų nedarbo socialinio draudimo išmokų dydį. Jau anksčiau pristatyti pasiūlymai dėl nekilnojamojo turto mokesčio. Žaliųjų akcizų įstatymą Seimas priėmė antradienį.

Seimo liberalams piktinantis dėl Finansų ministerijos inicijuojamos mokesčių reformos, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė tikina laukianti oficialaus Liberalų sąjūdžio rašto dėl esą pažeistos koalicinės sutarties.