„Mažų palūkanų aplinka ir jos išsilaikymas ilgą laiką yra faktas, todėl diskusija dėl tikslo, kaip ją kalibruoti (tikslo dizaino) yra visiškai natūrali, esant struktūriniams pasikeitimams ekonomikoje.

Mūsų infliacijos tikslo diskusija bus esmė. Pirmiausia, infliacijos, bet galima kalbėti ir apie mandatą kaip tokį. Tačiau tai sudėtingiau, nes susiję su teisės aktų keitimu ir į tai atsargiai reiktų žiūrėti.

Turime centrinių bankų, kurie fokusuojasi ne tik į kainų stabilumą, bet ir kitus dalykus, pavyzdžiui, darbo rinka“, – svarstė jis.

V. Vasilauskas sakė, kad žemų palūkanų aplinka išsilaikys ilgą laiką, „jei ne amžinai“.

„Kaip bebūtų, bet jau ilgą laiką palūkanos yra žemumose, vidutinio laikotarpio perspektyva sako, kad jos ir bus nepasiekiančios 2 proc. Matyt, tai reikia priimti kaip faktą“, – sakė jis.

Vitas Vasiliauskas

Sumažino prognozę

Gruodžio 12 dieną ECB nepakeitė palūkanų normų ir sumažino euro zonos ekonomikos augimo prognozę. Rugsėjį tikėtasi, kad 2020 metais ekonomika augs 1,2 proc., o gruodį – 1,1 proc.

V. Vasiliauskas sakė, kad pokytis nėra esminis.

„Sumažinimas nedidelis, o bendras rizikų vertinimas dabar optimistiškesnis. Tai daugiausia susiję su Kinijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų susitarimu prekyboje.

Iš esmės didelių pasikeitimų vertinimuose nėra, o tiek vartotojų, tiek gamybos lūkesčių kreivės kyla“, – sakė jis.

Centrinio banko vadovas sakė, kad naujosios ECB prezidentės Christine Lagarde veikla gali būti kitokia dėl strategijos peržiūrėjimo.

„Tai turėtume padaryti per 2020 metus, kai pastarąjį kartą strategija peržiūrėta XXI amžiaus pradžioje. Dabar pats laikas tai daryti.

Tai daugiau susiję su tolimesniais veiksmais, kuriuos reikės daryti. Tiek kalbant apie strateginius dalykus, tiek reaguojant į besikeičiančias aplinkybes“, – komentavo V. Vasiliauskas.

ECB valdančioji taryba nusprendė, kad pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis nesikeis ir atitinkamai bus 0,00 proc., 0,25 proc. ir -0,50 proc..

„Valdančioji taryba mano, kad pagrindinės ECB palūkanų normos nesikeis arba bus mažesnės tol, kol ji neįsitikins, kad infliacijos perspektyvos rodikliai prognozuojamu laikotarpiu užtikrintai artėja prie mažesnio negu 2 proc., bet jam pakankamai artimo lygio ir kad grynosios infliacijos dinamika tai nuosekliai patvirtina.

Lapkričio 1 dieną buvo atnaujinti grynieji pirkimai už 20 mlrd. eurų per mėnesį sumą pagal Valdančiosios tarybos turto pirkimo programą (TPP). Valdančioji taryba mano, kad pirkimai bus vykdomi tol, kol to reikės siekiant stiprinti skatinamąjį pinigų politikos palūkanų normų poveikį, ir bus sustabdyti netrukus prieš tai, kai Valdančioji taryba pradės didinti pagrindines ECB palūkanų normas.

Valdančioji taryba ketina ir toliau reinvestuoti visas pagrindines sumas, gautas iš pagal TPP įsigytų vertybinių popierių išpirkimo suėjus jų terminui, dar gana ilgą laiką po to, kai ji pradės didinti pagrindines ECB palūkanų normas, ir bet kokiu atveju tol, kol tai bus reikalinga siekiant užtikrinti palankias likvidumo sąlygas ir palaikyti aukštą skatinamosios pinigų politikos lygį“, – rašoma pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)