Planuojama, kad savaitiniame žaidime bus galima laimėti 10 prizų po 200 eurų, o mėnesiniame - vieną 5 tūkst. eurų prizą. Prizų kiekis ir dydis gali keistis, pranešė Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

Žmonės specialiame žaidimo tinklalapyje galės registruoti kasos aparatų kvitus, gautus už suteiktas maitinimo, kirpimo, remonto ir kitas paslaugas bei turgavietėse įsigytas prekes. Į loteriją vėliau galės būti įtraukti ir į kiti sektoriai.

Čekiai, išduoti automatais, terminalais ar išrašyti ranka, žaidime dalyvauti negalės.

Žaidimą organizuos bendrovė „Algoritmų sistemos“, laimėjusi viešųjų pirkimų konkursą. VMI ketvirtadienį pasirašė 145,2 tūkst. eurų (su PVM) vertės sutartį su įmone, pranešė VMI.

Bendrovės sukurta programinė įranga turės užtikrinti sklandų žaidimo procesą prieš išmokant piniginius prizus.

VMI Kontrolės departamento Verslo elektroninėje erdvėje ir elektroninėmis priemonėmis kontrolės skyriaus vedėjas Rolandas Puncevičius sako, kad jei būtų kvitų loterija, mokėti visą prekės kainą ir gauti pirkimo dokumentus sutiktų apie 75 proc. žmonių, kai be loterijos tai darytų 62 proc. Tai parodė mokesčių mokėtojų sąmoningumo ir šešėlinės ekonomikos lygio vertinimo tyrimas.

Skaičiavimai rodo, jog loterija vien tik viešojo maitinimo sektoriuje per metus galėtų generuoti apie 7 mln. eurų papildomų pridėtinės vertės mokesčio pajamų.

Finansų ministras Vilius Šapoka balandį teigė, kad loterijos tikslas bus edukuoti visuomenę bei gerinti mokesčių surinkimą, mažinti šešėlį ir skatinti žmonių sąmoningumą.

Loterijos kritikai abejoja, ar loterija paskatins prekybininkus spausdinti čekius. Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas sausį BNS teigė, kad jei loterijoje nedalyvaus prekybos tinklai, valstybė pasiųs žinią, kad „mažasis smulkusis verslas yra sukčiai“.

Tuo metu dalis didžiųjų prekybos tinklų svarstė, kad tikėdamiesi laimėti, gyventojai dažniau eis pas smulkaus verslo atstovus.

Apie kvitų loteriją, kuri skatintų gyventojus pirkti prekes bei paslaugas skaidriai, mažinant šešėlinę ekonomiką, užsiminta 2014 metų pabaigoje - tuomet A. Butkevičius pareiškė, jog tikisi surengti tokią loteriją 2015 metų pabaigoje arba 2016 metų pabaigoje, nors tuometinis finansų ministras buvo skeptiškesnis.

Išmaniųjų kasos aparatų kvitų loterijos ar įvairios jų variacijos rengiamos Kroatijoje, Gruzijoje, Portugalijoje, Lenkijoje. Nuo 2014 metų pavasario Portugalijoje tokioje loterijoje išlošiami automobiliai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)