„Pirma turite pasitraukti, o tik tada galite derėtis“, – sakė už prekybą atsakinga Europos Komisijos (EK) nare Cecilia Malmstrom, praneša BBC.

Po „Brexit“ JK Europos Sąjungos dokumentuose taps „trečiąja šalimi“, o tai reiškia, kad prekyba, kol bus suderintos naujos sutartys, vyks remiantis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) nuostatais. Ji nurodo, kad, pavyzdžiui, prekybos susitarimas su Kanada buvo derinamas septynerius metus. Be to, dokumentą dar turės ratifikuoti visos ES valstybės, o tai užtruks dar vienerius ar net dvejus metus.

S. Malmstriom pabrėžė, kad detalios derybos, padėsiančios nustatyti naujus prekybinius santykius tarp Britanijos ir ES, neprasidės tol, kol nebus baigtas politinis pasitraukimo procesas. Šis, remiantis Lisabonos sutarties 50-uoju straipsniu, užtruks dar dvejus metus.

„Iš tiesų vyksta dvejos derybos. Pirma pasitraukiate, o jau tada deratės dėl naujų tarpusavio santykių, kad ir kokie jie bebūtų, – aiškino komisarė. – Referendumas, kurį, žinoma, gerbiame, jokio teisinio poveikio neturi. Pirma turi būti oficialus pranešimas, kurį, tikiuosi, greitai paskelbs naujasis premjeras. Tada jau gali būti pradėtas procesas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)