Kaip skelbia portalas belfasttelegraph.co.uk, teismas atmetė buvusių akcininkų apeliaciją.

Teismo sprendimas gali būti apskųstas.

Du aukščiausiojo teismo teisėjai atmetė V. Antonovo ir R. Baranausko nuogąstavimus, kad jie tapo „atpirkimo ožiais" nacionalizuojant „Snoro" banką, teigdami, kad nėra pateikta įtikinamų argumentų šiems faktams patvirtinti.  

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas teigė, kad teisėjų sprendimas jo nenustebino.

„Sprendimas nei nustebino, nei ypatingai nudžiugino, nes yra logiškas ir teisingas – būtent toks, kokio ilgokai tikėjomės. Būdamas teisininkas visada tikėjau pamatine teisės doktrina: galimai nusikalstami veiksmai privalo būti ištirti, o išaiškintos nusikalstamos veikos turi užtraukti pelnytą atsakomybę“, - naujieną įvertino jis.

Pasak jo, dabar belieka tikėtis, kad bus imtasi visų būtinų procedūrinių veiksmų, jei kuris iš atsakomybės išvengti siekiančių asmenų sumanytų pateikti dar kokį netikėtumą.

Prokurorai artimiausiu metu tikisi V.Antonovo ir R.Baranausko išdavimo Lietuvai

Lietuvos Generalinė prokuratūra tikisi, kad žlugusio banko „Snoras“ savininkai - Rusijos pilietis Vladimiras Antonovas ir Lietuvos pilietis Raimondas Baranauskas - artimiausiu metu bus išduoti Lietuvai.

„Nuo šios dienos yra 14 dienų terminas, per kurį asmenys (V.Antonovas ir R.Baranauskas - BNS) gali kreiptis su prašymu dėl kasacinio skundo pateikimo Aukščiausiajam teismui, bet teismai dar turi pasisakyti, ar toks skundas turi būti priimtas. Jei toks prašymas būtų atmestas, galėtų būti pradėta fizinė perdavimo procedūra iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą. Jeigu skundas būtų priimtas, turėtume papildomai nagrinėti, tačiau šiuo atveju tie procesai, kaip rodo praktika, vyksta žymiai greičiau“, - trečiadienį žurnalistams teigė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Tomas Krušna.

„Tas procesas, kuris tęsėsi ilgai, buvo sudėtingas, tikimės, kad artėja prie pabaigos“, - pridūrė T.Krušna.

Pasak jo, Lietuvoje buvę „Snoro“ savininkai turės būti pristatyti teismui.

Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė BNS teigė, kad grąžinus įtariamuosius į Lietuvą, būtų tęsiamas 2011 metų pabaigoje pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuris vėliau turėtų būti perduotas teismui.

„Procedūra tokia, kad šiuo metu asmenims Jungtinėje Karalystėje nėra taikomas suėmimas, taikomos kitos kardomosios priemonės - užstatas. Tai reiškia, kad praėjus 14 dienų terminui, mūsų policijos pareigūnai susisiektų su Jungtinės Karalystės policijos pareigūnais ir užtikrintų techninius klausimus“, - aiškino T.Krušna.

Jo teigimu, faktas, kad V.Antonovas turi Rusijos pilietybę, jo grąžinimui į Lietuvą įtakos neturės.

Lietuvos prokurorai yra pateikę Europos arešto orderį dėl 39-erių V.Antonovo ir 57-erių R.Baranausko suėmimo, jie įtariami pasisavinę apie 490 mln. eurų „Snoro“ turto. Prokurorai taip pat yra apriboję jų nuosavybės teises į 233 mln. eurų vertės turtą.

Prokurorai tvirtina, kad buvę banko savininkai apskaitos įrašuose buvo sukūrę netikrų sąskaitų ir kitų dokumentų, o 2011 metų liepą V.Antonovas pasirūpino, kad centriniam bankui būtų pateikta tikrovės neatitinkanti informacija.

Pasak dienraščio „The Financial Times“, R Baranausko advokatas Johnas Jonesas Londono teismui vasario viduryje sakė, jog „prezidentė ir centrinis bankas „Snorą“ sužlugdė dėl politinių priežasčių“.

Anot jo, Lietuvos generalinė prokuratūra, gavusi centrinio banko skundą, Europos arešto orderį dėl V.Antonovo ir R.Baranausko suėmimo pateikė „labai greitai“, taigi, „neįmanoma, kad jie būtų atlikę kokį nors nepriklausomą tyrimą“. Anot jo, prokuratūrai galėjo būti daromas „politinis spaudimas“.

S. Šedbaras: V. Antonovo ir A. Baranausko Lietuvoje galime sulaukti dar šiemet

Londono Aukštajam teismui trečiadienį paskelbus, kad žlugusio banko „Snoras“ savininkai - Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas - turi būti perduoti Lietuvai, jie į šalį gali būti grąžinti dar šiais metais, sako Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas Stasys Šedbaras.

„Viskas priklausys nuo to, ar bus kasacinio teismo nagrinėjimas. Mano žiniomis, kasaciniai teismai Didžiojoje Britanijoje greičiau sukasi nei apeliaciniai, bet sunku prognozuoti. Po 14 dienų bus aišku, ar buvo kasacinis skundas. Jei jo nebus, ar bus nepriimtas, na, man sunku pasakyti, bet šiais metais tikrai galbūt galime ir pamatyti šiuos vaikinus (V.Antonovą ir R.Baranauską - BNS) Lietuvoje“, - trečiadienį interviu LRT radijui sakė S.Šedbaras.

Jo teigimu, trečiadienį priimtas Londono teismo sprendimas yra „didelis žingsnis pirmyn“. S.Šedbaras neatmetė galimybės, kad buvę „Snoro“ savininkai gali bandyti pasprukti, tačiau tokias galimybes vertino skeptiškai.

„Čia sunku ką nors pasakyti. Žinoma, jų kardomoji priemonė yra laisvesnė, bet iš Didžiosios Britanijos, turbūt, sudėtingiau pasprukti. Tuo labiau, kad yra papildoma kontrolė oro uoste ir visur kitur. Bet žinoma, sunku yra ką nors pasakyti, nes jeigu jie bus Europos arešto erdvėje, tai kur jie bebūtų, vis tiek yra lengviau, bet jeigu jiems pavyktu kur nors kaip va turime tokį atvejį į Tailandą ar dar kur nors išvykti, tai, žinoma, sukeltų Lietuvai papildomų problemų. Bet tikėkimės, kad viskas bus tvarkoje“, - kalbėjo S. Šedbaras.

V.Antonovas ir R.Baranauskas pernai sausį apskundė jiems nepalankų Londono Vestminsterio magistrato teismo sprendimą. Teisėjas Jonhas Zani (Džonas Zani), išnagrinėjęs Lietuvos generalinės prokuratūros prašymą, tuomet nutarė Lietuvai išduoti buvusius „Snoro“ akcininkus.

Buvęs „Snoro“ valdybos pirmininkas R.Baranauskas ir vienas jo akcininkų V.Antonovas šiuo metu gyvena Jungtinėje Karalystėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (637)