Kaip rašoma pranešime spaudai, butų segmente toliau fiksuojamas mažėjantis bendras rinkos aktyvumas.

VĮ Registrų centro duomenimis, per šių metų gegužės mėnesį Lietuvoje įregistruoti 1865 butų pirkimo-pardavimo sandoriai ir, palyginti su 2020 metų balandžio mėnesiu, sumažėjo 4 proc. Tuo pačiu tai yra prasčiausias mėnesio rezultatas nuo 2015 metų sausio mėnesio. 2020 metų gegužę įregistruotų butų sandorių skaičius, palyginti su 2020 metų balandžio mėnesiu, Vilniuje smuktelėjo dar beveik 12 proc., Kaune sumažėjo beveik 9 proc., o Klaipėdoje netikėtai ūgtelėjo 30 proc.

„Norint įsivaizduoti, kokiame šiuo metu savo aktyvumo taške yra didžiausias būsto segmentas Lietuvoje, gegužės mėnesio butų pardavimo rodiklius galima palyginti su ankstesniais metais“, – sako Raimondas Reginis, „Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims.

2020 metų gegužę įregistruotų butų sandorių skaičius, palyginti su 2019 metų mėnesiniu vidurkiu, Lietuvoje sumažėjo 37 proc. (Vilniuje sumažėjo 33 proc., Kaune sumažėjo 36 proc., o Klaipėdoje sumažėjo 42 proc.). Istoriškai žiūrint, bendras butų rinkos aktyvumas Lietuvoje šių metų gegužę sugrįžo į 2011 metų lygį.

„Jeigu bendros įregistruotų butų įsigijimo sandorių apimtys Lietuvoje toliau mažėjo, tai naujos statybos butų realizacijos balansas – naujai sudarytų ir nutrūkusių susitarimų skaičiaus skirtumas – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje jau parodė pirmuosius teigiamus ženklus“, – atkreipia dėmesį R. Reginis.

„Ober-Haus“ duomenimis, 2020 metų gegužės mėnesį Vilniaus daugiabučių pirminėje rinkoje, skaičiuojant parduotus ir rezervuotus butus, bendras realizacijos balansas sudarė 132 butus arba 2,8 karto daugiau, palyginti su 2020 balandžio mėnesiu. Kaune gegužės mėnesį realizacijos balansas sudarė 19 butų (46 proc. daugiau nei 2020 metų balandžio mėnesį), o Klaipėdoje 17 butų (89 proc. daugiau nei 2020 metų balandžio mėnesį).

„Ober-Haus“ butų pardavimo duomenys

Pastebimai ūgtelėję realizacijos apimčių rodikliai pirminėje daugiabučių rinkoje buvo nulemti kelių veiksnių.

„Visų pirma, mažėjantis naujų COVID-19 atvejų skaičius ir švelnėjantis karantinas suteikė šiek tiek daugiau pasitikėjimo potencialiems būsto pirkėjams, kurie grįždami į jiems įprastinį gyvenimo ritmą pradėjo aktyviau, palyginus su šių metų balandžio mėnesiu, domėtis ir būsto įsigijimu. Tai atsispindi ir išankstinių butų susitarimų statistikoje – vertinant tiek plėtotojų skelbiamus pardavimus, tiek ir rezervacijas. Antra, po itin prastų, galima sakyti simbolinių, šių metų balandžio mėnesio naujų butų realizacijos rodiklių šalies didmiesčiuose statistiškai juos pagerinti gegužės mėnesį nebuvo sudėtinga“, – teigia R. Reginis.

Tačiau vertinant bendras pardavimo apimtis, jos ir toliau išlieka itin negausios. Jeigu palyginsime šių metų gegužės mėnesio naujų butų realizacijos rodiklius su vidutiniu 2019 metų mėnesio rodikliu, matysime, kad realizacijos apimtys Vilniuje yra mažesnės 3,6 karto, Kaune – 4,4 karto, o Klaipėdoje – 2,3 karto.

„Ober-Haus“ butų pardavimo duomenys

„Kad būsto rinkoje susiklostė išskirtinė situacija rodo ne tik šiuo metu fiksuojamos negausios naujos statybos realizacijos apimtys, bet ir pastebimai išaugęs nutrauktų butų įsigijimo susitarimų skaičius konkrečiuose daugiabučių projektuose“, – sako R. Reginis.

Jeigu iki pasaulį užklupusios pandemijos tokie atvejai buvo vienetiniai, tai šiuo metu rinkoje yra projektų, kuriuose bendras mėnesinis pardavimų rezultatas yra neigiamas, tai yra naujų susitarimų dėl buto įsigijimo buvo mažiau nei nutrauktų ankstesnių susitarimų.

Žvelgiant į gegužės mėnesio rodiklius, matomos kelios teigiamos tendencijos. Pasak „Ober-Haus“ atstovo, nors visų butų įsigijimų apimtys šalyje ir toliau mažėjo, tačiau jau matomi stabilizacijos ženklai, kuomet sandorių skaičiaus kritimo tempas reikšmingai sulėtėjo. Tuo tarpu pirminėje daugiabučių rinkoje ūgtelėjęs butų realizacijos kiekis rodo, kad potencialių pirkėjų susidomėjimas nauju būstu niekur nedingo ir bent jau galima tikėtis tolimesnio nuosaikaus pirkėjų sugrįžimo į šį būsto segmentą.

„Šių metų artimiausių kelių mėnesių pirminės ir antrinės butų rinkos duomenys jau tiksliau parodys, ar dalis potencialių pirkėjų pasitraukė iš šio sektoriaus ilgesniam laikui, ar tai buvo tik trumpos jų atostogos. Tačiau viena yra aišku – dabartinio viruso sukeltų padarinių aplinkoje būsto rinkos aktyvumo dugno paieškos dar tęsiasi“, – sako R. Reginis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją