Lietuva, Azerbaidžanas, Gruzija, Ukraina ir Lenkija pasirašė susitarimą nutiesti naftotiekį iš Odesos į Gdanską. Šis naftotiekis turėtų tapti alternatyviu žaliavos šaltiniu, tiekiančiu naftą iš Kaspijos ir Juodosios jūros į Baltijos jūros regioną.

„Dabar naftotiekio pabaiga – Broduose, – pastebi N. Tokarevas. – O kad projektas galėtų sėkmingai veikti, reikia, jį užbaigti“.

Be to, pasak N. Tokarevo, kad naftotiekis Odesa–Gdanskas veiktų, reikia sudaryti tiekimo sutartis.

„Netgi tada, jei naftotiekis bus baigtas ir pasieks Gdanską, jis nesudarys rimtos konkurencijos, nes juo turėtų būti pumpuojama nafta. O klausimas, iš kur gauti naftos, tebelieka atviras“, – kalbėjo N. Tokarevas.

Jis teigė, kad šis klausimas yra esminis siekiant, kad naftotiekis veiktų.

„Per metus Azerbaidžanas tiekia apytikriai 40 mln. tonų naftos. Apie 30 mln. tonų iš jų turėtų būti tiekiama Baku–Tbilisio–Džeichano naftotiekiu. Vidiniam Azerbaidžano vartojimui reikia dar 8–9 mln. tonų naftos. Belieka 1,5 mln. tonų“, – skaičiavo N. Tokarevas.

Odesa–Brodai magistralinis naftotiekis buvo nutiestas 2001 metais naftai iš Kaspijos regiono tiekti. Tačiau, kaip rašo „Interfax“, kelis metus jis nebuvo naudojamas.