Vyriausybė trečiadienį pritarė Ūkio ministerijos parengtiems pasiūlymams dėl užsienio investuotojų patikros.

„Nutarimo tikslas - užtikrinti, kad nacionaliniam saugumui svarbios įmonės, įrenginiai ir sektoriai, apsaugos vietose esantis turtas būtų apsaugoti nuo grėsmes nacionalinio saugumo interesams keliančių veiksnių.

Antras tikslas - padaryti kaip įmanoma efektyvesnę šiuo metu galiojančią investuotojų atitikties nacionalinio saugumo interesams patikros procedūras. (...) Siekiame būti saugūs ir apsaugoti, žinoti, kas investuoja į mūsų šalį, bet ir sudaryti galimybę neatsiriboti nuo užsienio investuotojų, siekiančių plėtoti savo veiklą mūsų šalyje“, - trečiadienį Vyriausybės posėdyje kalbėjo ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius.

Šiuo metu speciali Vyriausybės komisija vertina visus, kurie ketina investuoti į strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčias įmones, objektus ar sritis.

Pagal naują tvarką būtų tikrinami tik tie investuotojai, kurių veikla, saugumo struktūrų vertinimu, gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui.

ES, NATO, EBPO šalių investuotojai nėra laikomi potencialiai keliantys grėsmę nacionaliniam saugumui, todėl šiems investuotojams išankstinės patikros procedūrą nėra privaloma.

Galutinį sprendimą dėl investuotojų atitikimo nacionaliniam saugumui turėtų priimti Vyriausybė, o ne speciali komisija, kaip yra šiuo metu.

Be to, Vyriausybė pritarė pakoreguoti strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių sąrašą ir į jį įtraukti bendroves „Epso-G“ ir jos valdomą dujų perdavimo įmonę „Amber Grid“, „Lietuvos energijos gamyba“, „Litgas“, „Lietuvos dujų tiekimas“, o išbraukti bendrovę „Detonas“.

Į strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių ūkio sektorių sąrašą įtrauktas karinės įrangos sektorius. Šiuo metu yra išskirti energetikos, transporto, informacinių technologijų ir telekomunikacijų, kitų aukštųjų technologijų bei finansų ir kredito sektoriai.

Dėl siūlomų pakeitimų dar turės nuspręsti Seimas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)