Mažeikių rajono Kušlėnų kaimo smėlio karjeru besinaudojančios bendrovės direktorius įtariamas apgaulingu apskaitos tvarkymu ir neteisingų duomenų pateikimu mokesčių administratoriui.

27 tonos smėlio fiziniams ir juridiniams asmenims parduotos bendrovės finansiniuose dokumentuose pakeitus jį pigesne statybine medžiaga – statybiniu gruntu. Skaičiuojama, kad dėl to į valstybės biudžetą nesumokėta per 10 tūkst. eurų pridėtinės vertės ir pelno mokesčių.

Pasak FNTT, šios bendrovės direktorius ne tik apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą, bet ir teikė neteisingus duomenis mokesčių administratoriui. Deklaravęs už 60 tūkst. eurų parduotą statybinį gruntą, verslininkas išvengė sumokėti 12 tūkst. eurų mokesčių.

Teisme jau nagrinėjama byla, kurioje trys šios bendrovės vadovai teisiami dėl galbūt neapskaityto smėlio pardavimų ir darbuotojo įdarbinimo be darbo sutarties.

Dar viename ikiteisminiame tyrime Mažeikių bendrovėms vadovavusi direktorė ir vienos iš jų darbų vadovas įtariami šešėline prekyba pastatų šiltinamosiomis medžiagomis.

Tyrimo duomenimis, vienos šiltinamąsias medžiagas gaminančios ir pardavinėjančios bei kitos pardavimu ir medžiagų transportavimu besiverčiančios bendrovių vadovė kartu su vienos iš jų darbų vadovu organizavo šešėlinę prekyba statybinėmis medžiagomis.

Surinkta duomenų, kad dalis pagamintos produkcijos galėjo būti parduodama apskritai be dokumentų arba buhalterinės apskaitos dokumentuose sumažinus jos kiekius.

Pagaminta produkcija šešėlyje galėjo būti parduota ne tik klientams iš Lietuvos, bet ir iš Lenkijos ir Ukrainos.

Skaičiuojama, kad kartu bendrovės galėjo išvengti sumokėti daugiau kaip 60 tūkst. eurų mokesčių.

Be to, atliekant šį tyrimą išsiaiškinta ir apie neoficialiai mokėtą atlyginimą putų poliuretaną gaminančioje bendrovėje. Įtariama, kad trims šios bendrovės darbuotojams buvo išmokėta 15 tūkst. eurų „vokeliuose“.

Abi bylos perduotos Mažeikių apylinkės teismui.