Šiandien jos imperiją sudaro 400 barų trylikoje pasaulio šalių, o kompanijos apyvarta siekia 230 mln. JAV dolerių. Neblogai, ar ne? Ypač turint omeny, kad Melburne gimusi J. Allis metė mokyklą būdama šešiolikos.

Dar paauglystės metais Janine ambicijos siekė toliau nei matė antrojo pagal dydį Australijos miesto priemiesčiai. Vietoj studijų universitete, ji dirbo trijuose darbuose, kad susimokėtų už užsienio kelionę, užgrūdinusią ją iššūkiams, su kuriais ji vėliau susidurs kurdama savo verslą.

O buvo 1984-ieji. Janine savo šeimai pranešė, kad kelioms savaitėms išvyksta pakeliauti po pasaulį su nutrinta kuprine ant nugaros. Galiausiai mergina dvejiems metams „nusėdo“ legendinio dainininko Davido Bowie asmeninėje jachtoje, kur dirbo barmene ir gavo galimybę pamatyti ne vieną garsenybę.

Namo ji grįžo jau su dvejų metų vaiku po beveik septynerių metų nuo tada, kai išvyko iš gimtosios Australijos.

„Kelionės man suteikė būdo tvirtumo ir savarankiškumo, – savo pirmoje būstinėje Melburne pasakojo Janine. – Dirbdama D. Bowie jachtoje supratau, kad yra gerų ir blogų žmonių, ir nesvarbu, ar tu turtingas, vargšas, įžymus ar esi vietos ūkininkas. Iš tiesų kelionių metų daug sužinojau apie žmones.“

Moters darbai keitė vienas kitą. Ji padirbėjo ir kino kompanijos atstove spaudai. Teko jai ir nesėkmingai investuoti ir į leidybos verslą, tačiau šį ji pavadino „kvailių užsiėmimu“.

Janine taip pat keliavo po Australiją su komikais, tačiau, deja, pinigų užsidirbti anuomet jai nepavyko. O jos tarptautinio verslo sėkla buvo pasėta tik dešimtojo praėjusio amžiaus dešimtmečio pabaigoje.

Po tų metų praleistų tarp garsių ir turtingų, moteris nusprendė, kad „nenoriu dirbti niekam kitam“. Ji panoro būti pati sau viršininkė, „kontroliuoti savo likimą“ ir nuveikti kažką ypatingo. Beje, verta paminėti, kad tuomet ji buvo neseniai pagimdžiusi savo trečią vaiką ir manė, kad nuosavas verslas išmokys ją būti lankstesnę.

O sukurti būtent tokį verslą ją įkvėpė kelionė į Jungtines Valstijas bei noras nuveikti kažką sveiko.

Janine Allis
„Taigi buvau Amerikoje, ir tuomet kaip tik prasidėjo sulčių ir jų kokteilių mada. O grįžusi į Australiją pamačiau, kas čia nieko tokio sveiko nėra, o žmonių nutukimo problema darėsi vis rimtesnė. Tad pamaniau, kad tai bus puiku. Argi nebūtų puiku sukurti produktą, kuris sveikatinimąsi padarytų tokiu paprastu dalyku? – anuomet pagalvojo J. Allis. – Taigi, be jokios verslo patirties, tik su savo auklės ir barmenės darbo patirtimi, kuri iš esmės nieko nepadėjo, sukūriau verslo planą ir pradėjau.“

Naujas tūkstantmetis prasidėjo su pirmuoju „Boost Juice“ baru, kuris buvo atidarytas 2000 metų kovą. Ir Janie nusprendė jį atidaryti ne gimtajame Melburne, bet Adelaidėje, nes manė, kad bus lengviau įvertinti, ar idėja veikia mažesnėje rinkoje.

Užstatę savo namą ir pasiskolinę iš banko pinigų, Janine su vyru Jeffu, kuris dabar jai padeda vadovauti verslui, ėmė kurti savo verslą. Ir jau po ketverių metų visose Australijos valstijose veikė šimtas jos barų.

Verslas sparčiai plėtėsi ir po kelionės į Vašingtoną, kur ji išsiaiškino verslo vystymo užsienyje perspektyvas ir riziką, Janine 2006 metais atidarė savo pirmąjį barą užsienyje – Čilėje. Vėliau jų buvo atidaryta ir kitose šalyse – Anglijoje, Kinijoje, Indijoje, Vokietijoje ir Pietų Afrikoje.

„Boost Juice Bars“ tinklas save vadina „sveika greitmaisčio alternatyva“.

Janine pripažįsta, kad jos verslas pačioje pradžioje vystėsi per greitai: kompanija sparčiai augo, neturėjo tinkamos infrastruktūros ir kurį laiką klientais buvo nepakankami rūpinamasi. Tačiau vėliau viskas susitvarkė, ir Janine sako, kad iš dalies tam įtakos turėjo jos motiniškas požiūris.

„Į savo verslą labai dažnai žiūriu kaip į vaiką. Kai tik pradedi verslą, tai inkubatorinis laikotarpis, kuomet jis reikalauja 100 proc. tavo laiko“, – aiškino verslininkė. Jos vaikams dabar yra 24, 18, 16 ir 6 metai, ir ji pripažįsta, kad buvo laikai, kai siekdama pelno ji buvo apleidusi savo šeimą.

„Augini tą žvėrį, kuris yra tavo verslas, nuolat čiulpiantis tavo laiką ir energiją. O žmonės labai dažnai sako, kad nori „gyvenimo pusiausvyros“. Bet tam, kad verslas būtų sėkmingas, turi atiduoti visą savo dūšią“, – pabrėžė J. Allis.

Galiausiai po šešiolikos metų ji gali džiaugtis pusiausvyra, kurios taip troško. Ji mama ir milijonierė, kuri viską užsidirbo pati. Tačiau noras plėstis neišnyksta.

Šiandien moteris turi ir kitų verslų: meksikietiškos virtuvės restoranų tinklą, kuriam priklauso 54 restoranai visoje Australijoje, o taip pat kavinių tinklą.

„Verslas daro du dalykus: juda į viršų arba į apačią, – aiškina veikli moteris. – Jis nestovi vietoje, todėl tavo darbas yra skatinti augimą.“

Janine taip pat atskleidė, kas verčia ją eiti į priekį. „Pagrindinis dalykas, kuris varė mane į priekį mano karjeros keliu, buvo baimė, – sakė. – Vienu metu turėjome skolų, kurios viršijo 20 mln. Australijos dolerių. Tiesą pasakius, turėjome parduoti savo šeimos namus ir tuos pinigus investuoti į verslą. Nebuvo jokio plano B, kurio kartais reikia, nes būna per sunku. Tai tarsi kopimas į Everestą. Tiesiog privalai kopti į viršų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)