Kaip rašo „Reuters“, V. Goranovas prognozuoja šiek tiek ankstesnį euro įsivedimą nei už bendrą valiutą atsakingas ES komisaras Valdis Dombrovskis. Eurokomisaro nuomone, Bulgarija, prie ES prisijungusi 2007 m., euro įsivedimo turėtų palaukti bent jau iki 2022 m. vidurio.

Tačiau V. Goranovas teigė vis dar tebesiviliantis, kad Bulgarijai jau šią vasarą bus leista prisijungti prie ES bankų sąjungos ir Europos valiutos kurso mechanizmo (Exchange rate mechanism 2, ERM-2), privalomo 2 metų trukmės euro valiutos pirmtako. Šiuo metu Bulgarijos valiuta - levas - yra pririštas prie euro.

„Tikiu, kad liepą, jei viskas bus gerai su turto kokybės vertinimais ir nepalankiausių sąlygų streso testais, turėsime visas prielaidas teikti paraišką prisijungimui prie ERM-2 ir tikėtis teigiamo atsakymo“, - viešoje diskusijoje apie euro įvedimą Sofijoje kalbėjo V. Goranovas.

„Trumpiausias kelias euro link yra 2 metai ERM-2 ir dar iki metų trukmės laikotarpis papildomiems pataisymams. Geriausiu atveju, manau, Bulgarija gali įsivesti eurą 2022 m. sausio 1 d.“, - samprotavo Bulgarijos finansų ministras.

V. Dombrovskis, taip pat dalyvavęs diskusijoje, pakartojo Briuselio palaikymą Bulgarijos kelyje euro zonos link.

Sofija kol kas atitinka nominalius euro įsivedimo kriterijus dėl šalyje vyraujančios žemos infliacijos ir palyginti nedidelės valstybės skolos bei pririštos levo valiutos, tačiau Bulgarija taip pat yra skurdžiausia ir viena iš labiausiai korumpuotų šalių Europos Sąjungoje.

Sofijos vyriausybė taip pat turi įrodyti, kad šalies bankai yra pakankamai „sveiki“. Europos centrinis bankas (ECB) atliks 6 Bulgarijos bankų turto kokybės vertinimą ir streso testus bei savo verdiktą pateiks liepą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)