Straipsnyje pasakojama, jog 1991-ųjų vasarą Ženevoje George'as Ortiz'as (Džordžas Ortizas) savo trims sūnums tarė: "Eikite į Rytus, jaunieji vyrai, jūsų karta ten gali daug ką pakeisti".

"Mes tiesiog išsitraukėme žemėlapį", - prisipažįsta vyriausiasis, taip pat George'as. Broliai tuomet atkreipė dėmesį į yrančią Sovietų Sąjungą ir pasirinko Lietuvą - nedidelę valstybę, tačiau tokią, kurioje pakaktų vietos plėstis šeimos verslui. Gana greitai broliai George'as, Oliveris ir Nicholas su šeimos pinigais atvyko į Vilnių. "Visiškai neįsivaizdavome, ką norėjome daryti", - dabar teigia Džordžas.

Visai kaip ir Lietuva tuo metu, broliai Ortizai buvo nepatyrę, nepasitikintys savimi ir abejojantys dėl ateities. Ir, nors būta skaudžių klaidų, praėjus trylikai metų jų verslas klesti.

Gurkšnodamas "Kruvinąją Merę" skandinaviško stiliaus bare viešbutyje "Reval Hotel Lietuva" - sovietų eros monstre, kurio vidų visiškai pakeitė užsienio investuotojai, - George'as Ortizas pro langą rodo į 20 mln. JAV dolerių vertės sporto centrą, kurį pastatė viena krepšinio žvaigždė. Šią buvusią apleistą miesto dalį keli nauji dangoraižiai pavertė klestinčiu verslo rajonu. Vilniaus senamiestis, vienas gražiausių Europoje, traukia akį.

"Tai lyg juodai baltas filmas, visiškai nesusijęs (su dabartimi)", - sako Džordžas, prisimindamas praėjusio šimtmečio paskutinįjį dešimtmetį.

Naujoji Lietuva savo vietą Vakaruose simboliškai įtvirtino prisijungdama prie NATO ir Europos Sąjungos (ES). Niekur permainos pastaraisiais metais nebuvo tokios greitos, kaip trijose Baltijos valstybėse. Vos per dešimtmetį Lietuva, Latvija ir Estija iš Sovietų Sąjungos gilumos įžengė į Europą, rašo "Wall Street Journal".

Broliai Ortizai nedideliame bute Lietuvoje įsikūrė prieš prasidedant permainoms. Pirmiausia jie išbandė sėkmę mados versle, atrinkdami modelius vienai Prancūzijos agentūrai. Tačiau šis bandymas nepavyko.

Tačiau gyvenimas Lietuvoje kiekvieną dieną, o ne trumpam atskrendant verslo klase, pasiūlė naujų idėjų. Kadangi Lietuvoje parduotuvės būdavo tuščios, o jose neretai driekdavosi ilgos eilės, broliai įkūrė prancūziškų prekių parduotuvę, kurioje buvo galima atsiskaityti konvertuojama valiuta.

Į šalį atvykę užsieniečiai, dažnai apie Lietuvą nieko nežinantys, natūraliai suformavo rinką, kuriai broliai Ortizai pateikė vadovą "Vilnius In Your Pocket". Pirmąjį šio leidinio, patariančio, kur apsistoti ar papietauti, numerį broliai išleido 1992 metų gegužę. Užsieniečiams Ortizai, be kita ko, įkūrė nedideles vertimų, automobilių nuomos ir nakvynės agentūras.

Tačiau brolių ateitis, atrodė, bus susijusi su mažmenine prekyba maisto produktais. 1993-aisiais Ortizai atidarė pirmąjį savo prekybos centrą "Iki". Jis atidarytas Bastilijos dieną, pažymint ryšį su Prancūzija. Europoje augusių brolių Ortizų tėvas - bolivietis, motina - belgė.

Nesaugi Lietuvos geopolitinė padėtis buvo mažiausia iš visų problemų. Vien importo pervežimas per Lenkiją kartais užtrukdavo kelias dienas. Absurdiška posovietinė biurokratija Lietuvoje taip pat brangiai atsiėjo. Per kelis pirmuosius mėnesius pirmasis "Iki" patyrė 20 tūkst. JAV dolerių nuostolį.

"Tada tai mums buvo didelė suma", - sako dabar 35 metų Nikolas, į Lietuvą atvykęs, kai baigė Pensilvanijos universitetą. Per inventorizaciją paaiškėjo, kad jų darbuotojai nuolat vogė pinigus iš kasos aparatų, cukrų ir kitus produktus iš saugyklų. Po to visus kasininkus ir kitus prasižengusius darbuotojus broliai atleido. "Nė neįsivaizdavome, kaip vadovauti parduotuvei", - teigia Nikolas. "Padarėme daug klaidų, už kurias brandžioje rinkoje nebūtų atleista", - priduria Džordžas, baigęs Harvardo universitetą ir praeityje tris metus dirbęs kompanijoje "Lazard Freres" Niujorke.

Kaip ir bet kuriame versle, pirmieji metai buvo sunkūs. 1993-aisiais litas pakeitė rublį, Lietuvos ekonomika pradėjo augti. Praėjusio šimtmečio paskutiniojo dešimtmečio viduryje ES pravėrė Lietuvai duris. Narystė NATO atrodė mažiau tikėtina, tačiau Rusijos kariškiai jau buvo pasitraukę. "Nebuvo jokio verslo plano, jokios vizijos", - sako dabar 39 metų Džordžas, turintis žmoną ir du vaikus.

Nuo 1995-ųjų "Iki" prekybos centrai pradėjo kurtis ir kituose miestuose - ne vien Vilniuje. Maždaug tuo pačiu metu "In Your Pocket" vadovų atsirado ir Kaune, Klaipėdoje bei Rygoje. Ortizų verslas plėtėsi, 1997-1998-metais apyvarta padvigubėjo. 1998 metais Lietuvoje Ortizai jau buvo atidarę 17 parduotuvių.

Šiuo metu jiems priklauso 121 parduotuvė. Ortizų maisto prekybos tinklas Lietuvoje yra antras pagal dydį po "VP Market", kurį įkūrė lietuvių šeima. Ortizai taip pat įkūrė prekių bazę, nedidelių parduotuvių bei prekių su nuolaida prekybos centrų "Pigiau Grybo" tinklus. Per pastaruosius penkerius metus Ortizų kompanijos apyvarta augo maždaug po 40 proc. per metus, joje dirba 5 tūkst. 200 žmonių.

Apie Lietuvos įstojimą į ES brolių nuomonė - prieštaringa. Briuselis leido sudrausminti vietos lyderius, kad šie Lietuvoje įkurtų laisvos rinkos institucijas. Jei nebūtų rengtasi įstojimui į ES, padėtis galėjo tapti panaši į Argentinos ar Brazilijos, pabrėžia Džordžas.

Tačiau įstojus į ES naujos sanitarijos ir maisto kontrolės taisyklės pareikalaus laiko ir papildomų lėšų. Griežtesnių reikalavimų kainą neišvengiamai pajus ir vartotojai. Pavyzdžiui, ES muitų taikymas Rusijos plienui 10-15 proc. padidins pastatų kainas. Tai gali sulėtinti naujų parduotuvių statybas.

Šiandien brolių Ortizų šeimos verslas nelabai skiriasi nuo visų kitų laisvajame pasaulyje, nors kai kurie jo aspektai nėra labai sėkmingi - visoje Rytų Europoje leidžiamiems vadovams "In Your Pocket" Vakarų miestuose įsitvirtinti nepavyko, straipsnį baigia M. Kaminskis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją