Kaip išbadėję balandžiai žiemą pešasi dėl duonos trupinio, taip uždarbio besivaikantys nekilnojamojo turto agentai kone lipa per galvas, kad bet kokia kaina gautų užsakymą. Taip apie pardavimo tarpininkus kalba nekilnojamojo turto savininkai.

Butą parduoti pati, be agentūros pagalbos, nusprendusi vilnietė Irena Rimšelienė sako buvusi abstulbinta brokerių darbo metodų.

„Tas žodis „be tarpininkų“ jiems – kaip magnetas. Jeigu aš siūliau parduoti už 400 tūkst. Lt, tai jie siūlėsi už 450 tūkst. Pasiūla tokia: jūs parduodate, sakysime, už 400 tūkst. Lt, mes išmokame tuos 400 tūkst. Lt, o kiek uždėsime, ne jūsų bėda. Kiti siūlo taip: iš tos sumos aš jiems turėčiau sumokėti 2 proc., 3 proc., net iki 5 proc. – tai jų komisiniai“, – pasakoja I.Rimšelienė.

„Procentas yra mokamas tada, kai padaromas sandoris. Jokie kiti pinigai neturi būti mokami, tokia yra praktika. Ir tai turėtų būti nuo 2 iki 3 proc., ne didesnė suma. Reikia skaityti sutartį, aiškintis, kas pasirašo, nes bet kas šiandien gali tuo užsiimti. Lietuvoje brokerių kontrolės nėra“, – tvirtina Nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos prezidentas Vytas Zabilius.

Anot V. Zabiliaus, žinoma atvejų, kada brokeriai savininko būstą pardavinėja savavališkai, beatodairiškai didina kainą ar bando iš pirkėjo išvilioti papildomą mokestį. Į asociaciją susibūrusios stambiosios nekilnojamojo turto agentūros žada siekti padaryti tam galą: įvesti pardavimo tarpininkų atestaciją, priimti etikos kodeksą.

Tokią savikontrolę smulkieji vadina jų žlugdymu, esą brokerio kompetenciją geriausiai įvertina pati rinka.

„Mūsų asociacija už tai, kad nebūtų įvestos licencijos ir atestacija nekilnojamojo turto brokeriams. Kodėl? Todėl, kad būtų laisva rinka, kad visi žmonės galėtų dirbti šitą darbą. Nekompetentingi brokeriai paprasčiausiai neišsilaiko rinkoje, praranda savo klientus“, – sako Nekilnojamojo turto brokerių ir vertintojų asociacijos direktorė Vaida Puidokienė.

„Kiekvieno kliento laisva valia, ką jis pasirenka. Maža agentūra kokybiškiau atliks, skirs daugiau dėmesio ir už mažesnį procentą, kadangi ji daug mažesnė“, – mano Gediminas Bareika, Vidutinių ir smulkiųjų nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos prezidentas.

Žinių patikrinimas privalomas turto vertintojams. Tokių atestuotų specialistų šalyje yra apie 200. Kiek asmenų verčiasi tarpininkavimo paslaugomis, nežinoma.