Jei įrodoma, kad prekių negamina arba nepakankamai gamina ES šalių įmonės, EK sumažina arba panaikina importo muitus.

Taip pat galima siekti, jog muitai būtų įvesti konkurentų importuojamai produkcijai. Šia galimybe yra pasinaudojęs "Vilniaus Vingis".

Kitą savaitę Ūkio ministerija baigia naujų paraiškų dėl muitų sumažinimo priėmimą, tačiau kol kas norinčiųjų pretenduoti į lengvatas neatsirado.

Kai kurios šalies bendrovės žaliavas atsiveža iš Rytų šalių, nepriklausančių ES.

Pastarąjį kartą paraiškos dėl muitų mažinimo importuojamai žaliavai buvo priimamos šių metų vasarį - tuomet gauti netgi devyni prašymai.

Sumažinti muitus prašyta importuojamam amoniakui, amofosui, aliuminio hidroksidui bei amonio sulfatui pateikė trąšas gaminančios bendrovės "Achema", "Lifosa" bei "Arvi".

Pernai iš keturių bendrovės "Vilniaus Vingis" prašymų panaikinti muitus patenkinti trys, o tai įmonei sutaupė apie 207 tūkstančius litų.

Kas ketvirtas Europoje surenkamas kineskopas yra komplektuojamas su Vilniaus bendrovėje pagaminta kreipiamąja sistema. Žaliavas vilniečiai yra priversti įsivežti iš ES nepriklausančių šalių.

Įmonės vadovas Vaclovas Šleinota patvirtino, kad "Vilniaus Vingis" ir šįmet teiks paraišką gauti muito lengvatų.

Trąšų gamybos įmonės "Arvi ir Ko" savininkas Vidmantas Kučinskas prisipažino nematąs prasmės kreiptis į ūkio ministeriją. "Mes patys nuvykome į Briuselį ir su valdininkais dėl lengvatų bendraujame tiesiogiai", - sakė V.Kučinskas.

Marijampolėje veikiančiai bendrovei EK leido reguliariai įsivežti tam tikrą kiekį žaliavų be jokių muitų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją