Vergvaldyste kaltinami britai turės sumokėti daugiau nei milijoną svarų šešiems lietuviams, kurie buvo atgabenti iš Lietuvos nepakenčiomis sąlygomis dirbti viščiukų gaudytojais.

Tiesa, Aukštojo Teismo sprendimas šiuolaikinės vergovės byloje buvo priimtas dar šių metų vasarą, tačiau galutinė kompensacijos ir teisinių išlaidų padengimo suma (daugiau nei milijonas svarų), kurią sutiko sumokėti lietuvius išnaudojusi pora, Darell’as Houghton’as ir jo žmona Jacqueline Judge, buvo nustatyta tik dabar.

Po šio istorinio Aukštojo Teismo sprendimo dėl pirmosios britiškos kompanijos, pripažintos kalta šiuolaikine vergove, panašių bylų gali būti ir daugiau. Manoma, jog D. Houghton’ui ir jo žmonai J. Judge priklausanti kompanija „DJ Houghton Chicken Catching Services“ susilauks dar mažiausiai 10 ieškinių.

Viščiukų gaudytojams lietuviams, kurių amžius siekė nuo 19 iki 58 m., buvo mokama už sugautų viščiukų kiekį, o ne už išdirbtų valandų kiekį. Be to, lietuviams nebuvo mokama už viršvalandžius, naktinį darbą, laiką, sugaištą keliaujant iš vienos vištų fermos į kitą, ir kitais atvejais.

Taip pat teismas nusprendė, jog lietuviams priklausantis darbo užmokestis buvo neteisėtai sulaikomas, o taip pat darbdaviai neužtikrino tinkamų darbuotojų higienos, maitinimo ir poilsio sąlygų.

Išnaudotieji lietuviai teigė, jog jie į Jungtinę Karalystę (JK) buvo atgabenti nelegaliai, dalyvaujant kitam Lietuvos piliečiui, kuriam sumokėjo Houghton‘ų šeima.

Pasak lietuvių, patekę į Angliją, jie nedelsiant buvo išnaudoti ir priversti dirbti bei gyventi siaubingomis sąlygomis.

Viščiukų gaudytojų teigimu, darbo pamainos trukdavo 8 valandas, o dirbdavo jie antisanitarinėmis sąlygomis, be tinkamų apsaugos priemonių, drabužių, poilsio bei atlyginimo. Išnaudojami darbuotojai būdavo priversti šlapintis į butelius bei tuštintis į plastikinius maišelius, kai būdavo vežami iš vienos vištų fermos į kitą. Be to, viščiukų gaudytojų prižiūrėtojai lietuviai savo tautiečius pjudydavo šunimis.

Lietuvius išnaudoję britai teisinosi, jog juos samdžiusi didžiausia Jungtinės Karalystės kiaušinių gamintoja „Noble Foods“ reikalavo, jog mikroautobusuose būtų įrengti palydovinio ryšio sekimo prietaisai (angl. GPS tracking system), jog bet kuriuo metu būtų galima nustatyti viščiukų gaudytojų vietą. „Noble Foods“ pripažino, jog GPS sekimo sistema buvo įrengta jos reikalavimu, tačiau teigė, jog ji nieko nežinojo apie išnaudojamų darbuotojų košmariškas darbo sąlygas. Kai tik „Noble Foods“ sužinojo apie samdomų darbuotojų išnaudojimą, ji nedelsiant nutraukė darbo sutartis su „DJ Houghton Chicken Catching Services“.

Išnaudojami lietuviai buvo siunčiami į vištų fermas, tiekusias kiaušinius McDonald’s, Tesco, Asda, M&S, Sainsbury’s.

Kent‘o grafystės policija Houghton‘ų šeimai priklausančiuose namuose namuose kratą atliko dar 2012 m. ir juose aptiko daugiau nei 30 žmonių, kurie, kaip manoma, galėjo būti prekybos žmonėmis ir šiuolaikinės vergovės aukos.

Kita vertus, nepaisant pritaikytų sankcijų, ketverius metus trukusio bylos nagrinėjimo ir reikalavimo sumokėti kompensaciją, prieš britų darbdavius taip ir nebuvo pradėtas baudžiamasis persekiojimas, o Aukštojo Teismo sprendimas buvo priimtas civilinėje byloje.