Nusikaltimą išaiškino Sąžiningos prekybos tarnyba (OFT).

Prekybos centrai ir prie sukčiavimo prisidėję tiekėjai bus priversti sumokėti 116 milijonų svarų baudą. Ji dar gali būti sumažinta, jei atskleistos apgavystės dalyviai bendradarbiaus su tyrėjais ir padės išaiškinti kitų prekybos tinklų įtaką ir vaidmenį nustatant gyventojams nepalankias maisto produktų kainas.

Morrisons ir Tesco, didžiausias prekybos tinklas Didžiojoje Britanijoje, neprisipažįsta dalyvavę karteliniame susitarime. Kaltę neigia ir produktus tiekianti bendrovė Lactalis McLelland, tad OFT jų atžvilgiu tyrimą tęsia toliau.

Viena iš Tesco vadovių Lucy Neville-Rolfe teigė, jog 2002 – 2003 metais didindami produktų kainas jie veikė savarankiškai ir tai esą tebuvusi reakcija į situaciją rinkoje.

Su OFT bendradarbiaujanti pieno produktų tiekėja Arla, kuri taip pat prisidėjo prie kartelio, baudų visiškai išvengs, nes tyrėjai už pagalbą jai suteikė neliečiamumo statusą. Iš viso rinkos prižiūrėtojų dėmesio susilaukė penki prekybos tinklai tinklai ir tiek pat tiekėjų. Manoma, kad Britanijos pirkėjams neleistinas susitarimas atsiėjo per 270 milijonų svarų.

Penktadienį OFT pranešė, kad atskleidžiant nusikaltimą su jais jau sutiko bendradarbiauti Asda, Sainsbury's, Dairy Crest, Safeway, The Cheese Company ir Wiseman. Tai esą padėjo sutaupyti nemažai su tyrimu susijusių išlaidų.

Sainsbury's supermarketo, kuriam paskirta 26 milijonų svarų bauda, ir Asdos atstovai apgailestavo dėl tokio nuosprendžio jų atžvilgiu ir teisinosi, jog tardamiesi dėl kainų jie tik norėję padėti tuo metu sunkius laikus išgyvenusiems ūkininkams.

Dairy Crest, manoma, turės sumokėti gerokai mažesnę baudą nei ji buvo numatyta iš pradžių. Dėl bendradarbiavimo su OFT vietoj 14,5 milijono ji atsipirks 9,4 milijono svarų. The Cheese Company paskirta 2 milijonų svarų bauda, tačiau jos atstovai taip pat tikisi sulaukti tyrėjų malonės.