Praėjusią savaitę paaiškėjus, kad laisvas Europos Sąjungos šalių piliečių judėjimas į Jungtinę Karalystę gali tęstis dar daugelį metų po „Brexit“, Jungtinėje Karalystėje įsiplieskė ginčai imigracijos klausimais, rašo „Independent“.

Daugiau detalių apie Europos Sąjungą palikusią Didžiąją Britaniją pateikiančioje baltojoje knygoje nurodoma, kad imigracijos kontrolė bus vykdoma etapais, palaipsniui, todėl tikėtina, kad iki kitų rinkimų, kuriuose Theresa May dalyvaus, sienos vis dar bus atviros.

Proeuropietiškų pažiūrų šalininkai teigia, kad iš to, kas paskelbta, matyti, jog laisvas žmonių judėjimas tęsis dar ne vienus metus, nors šalies vyriausybė pastaruoju metu net buvo pasiryžusi atsisakyti Jungtinės Karalystės narystės bendrojoje rinkoje. Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) narių manymu, visuomenė gali pasidaryti išvadą, kad konservatoriai neturėjo rimtų ketinimų susigrąžinti Didžiosios Britanijos sienų kontrolę.

Praėjusią savaitę paviešintoje Baltojoje knygoje, kurioje išvardyta 12 pagrindinių vyriausybės tikslų „Brexit“ derybose, nurodoma, kad Didžioji Britanija atgaus savo sienų kontrolę neatsisakydama teisę laisvai judėti numatančios direktyvos, tačiau apie žmonių, atvykstančių į Jungtinę Karalystę, skaičiaus mažinimą neužsimenama.

Dokumente rašoma, kad „talentai iš kitų šalių ir toliau bus laikomi viena iš didžiausių vertybių“ ir Jungtinė karalystė „visada pasisakys už imigraciją“.

Vyriausybės teigimu, Parlamento nariai turės galimybę pareikšti nuomonę, kai bus sudarinėjami planai, numatantys atvykėlių skaičiaus kontrolę, tad Parlamentui tikrai teks svarbus vaidmuo.

„Įgyvendinimo procesas gali būti laipsniškas, nes reikia tinkamai pasirengti naujiems potvarkiams. Taigi, verslo subjektai ir individai turės pakankamai laiko pasirengti naujajai tvarkai“, – rašoma dokumente.

Visuomenė išsamiai neinformuojama, kaip veiks numatomas imigracijos kontrolės mechanizmas. Kaip ir buvo žadėta per išstoti iš Europos Sąjungos agitavusią kampaniją, vyriausybė atsisakė plano taikyti vadinamąją balų sistema pagrįstą imigracijos schemą.

Vienas iš kampanijos „Open Britain“ vadovų Joe Carberry, agituojantis už švelnųjį „Brexit“ variantą, pasakė: „Vyriausybė aukoja vertingą mūsų vietą bendrojoje rinkoje, kad galėtų atšaukti teisę laisvai judėti, nors to, veikiausiai, nepavyks padaryti dar daugelį metų.“

„Perskaičius ganėtinai glaustą baltąją knygą peršasi pagrįsta išvada apie tai, kad nenumatyta jokių priemonių, kurias taikant imigracijos politika galėtų skatinti ekonomikos politiką. Vyriausybės darbas būtų kur kas veiksmingesnis, jei ji derėtųsi dėl neribojamos narystės bendrojoje rinkoje ir įtikinėtų dėl laisvo darbuotojų judėjimo Europos Sąjungos šalyse reformos būtinumo“, – sakė J. Carberry.

UKIP derybininkas imigracijos klausimais Johnas Buckley sakė, kad vyriausybė nesugebėjo sudaryti konkrečių planų, kaip sumažinti migraciją, nors daugelis „Brexit“ šalininkų norėjo, kad taip būtų padaryta.

„Atsižvelgiant į konservatorių vyriausybės visišką nesugebėjimą apriboti imigrantų skaičiaus iki žadėtųjų „dešimčių tūkstančių“, iš to, kas skelbiama baltojoje knygoje, visuomenė visiškai pagrįstai gali pasidaryti išvadą, kad vyriausybė anaiptol neketina artimiausioje ateityje susigrąžinti sienų ir imigracijos kontrolę“, – sakė J. Buckley.

UKIP narys iškėlė klausimą, ar vyriausybė suskubs vykdyti įsipareigojimus atgauti visišką sienų ir imigrantų srautų kontrolę iki 50-ąjame straipsnyje numatytų derybų pabaigos ir ne vėliau kaip 2019-aisiais.

Baltojoje knygoje nurodoma, kad vykdant naują imigracijos programą, bus sudaromos sąlygos atvykti talentingiausiems ir vertingiausiems specialistams, taip užtikrinant stabilią partnerystę su Europos Sąjunga ir vaisingą bendradarbiavimą su Europos partneriais.

„Svarbu suvokti, koks poveikis bus daromas skirtingiems ekonomikos sektoriams ir darbo rinkai. Todėl sieksime užtikrinti, kad įmonės ir bendruomenės turėtų galimybę išdėstyti savo pažiūras. Taip pat būtina suprasti, kaip kiekviena inicijuojama permaina atsilieps skirtingiems Jungtinės Karalystės regionams“, – rašoma toliau.

Dokumente numatyta tinkamai išsiaiškinti kiekvieno Jungtinės Karalystės regiono poreikius ir interesus, o tada įdiegti visais atžvilgiais efektyvią sistemą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)