Skelbiama, kad į rugsėjį ir spalį vyksiančius reisus parduota daugiau nei 70 procentų bilietų, esą Kauną ir Lietuvą turėtų užplūsti pigias pramogas mėgstantys britai.

Verslininkai nesnaudžia. Kai kurios iki šiol tik sostinėje užsieniečiams aktyvaus laisvalaikio pramogas siūliusios bendrovės Kaune suskubo steigti filialus.

Kauno viešbučių vadovai planuoja rengti specialius reisus nuo oro uosto iki viešbučių, o policijos pareigūnai, susipažinę su kitų šalių patirtimi, perspėja, kad Lietuvoje bernvakarius ir mergvakarius ketinantys švęsti britai neturėtų mokytis iš vis labiau tokių švenčių metu įsisiautėjančių lietuvių, pastaruoju metu ant kojų sukeliančių specialiąsias tarnybas.

Siūlys aktyvų poilsį

Pastaruoju metu pigias pramogas mėgstantys britai vis dažniau mergvakarius ir bernvakarius rengdavo Lietuvos sostinėje, tačiau, kaip prognozuoja aktyvaus poilsio organizavimo bendrovės "Active Holidays" vadovas Linas Čeikus, prasidėjus reguliariems skrydžiams iš Londono į Kauną, tokio pobūdžio šventės taps populiarios ir antrajame pagal dydį šalies mieste.

"Active Holidays" artimiausiu metu savo interneto tinklalapyje ketina įdėti informaciją apie pramogas Kaune. "Jei turistai norės likti Kaune, mes jiems siūlome savo paslaugas", - sakė į Kauną besiplečiančios bendrovės vadovas. Kol kas jis nelinkęs prognozuoti, kiek britų rinksis Kauną, o kiek - sostinę, tačiau sako, jog tenkinant užsakovų norus bernvakarius ar mergvakarius bus siūloma švęsti abiejuose šalies miestuose.

Sostinės bendrovės vadovas sako, kad Kaune ir aplink jį galima pasiūlyti įvairaus pobūdžio pramogų. Nerimą kelia tik Kauno, kaip nesaugaus miesto, įvaizdis. "Besilinksminantiems britams turime garantuoti ir saugumą, ypač norintiesiems linksmintis naktiniame mieste", - sakė L.Čeikus. Tuo pačiu jis pripažino, kad paprastai pigių skrydžių bendrovių lėktuvais keliaujantiems britams nebūdingas mandagus ir santūrus elgesys.

Kuriami turistų viliojimo projektai

Jaunų britų siautėjimą jau kuris laikas jaučia Ryga. Į šį miestą iš Londono taip pat skraidina pigių skrydžių bendrovė "Raynair". Viešbučio "Takioji Neris" generalinis direktorius Sigitas Godelis sako, kad aukštos klasės viešbučiai paprastai vengia priimti tokius turistus. "Turiu galvoje jų elgesį, manieras, apskritai bendrą kultūros lygį", - sakė "Takiosios Neries" generalinis direktorius.

Nepaisant to, didžiausias Kauno viešbutis į miestą atvykusiems turistams ketina pasiūlyti autobusus. "Su bendrove "Kautra" aptarėme galimybę britus vežioti specialiu maršrutu "Kauno oro uostas - "Takioji Neris". Jei nors keli keleiviai apsistos viešbutyje, vadinasi, šis projektas pasiteisins", - mano S.Godelis. Nors miesto viešbučiai kol kas nejaučia didelio britų susidomėjimo, tačiau pastebima, kad kelios tarptautinės kelionių agentūros pradėjo derybas dėl nuolaidų jų klientams. "Ir mes pasirašėme sutartis su keliomis britų kompanijomis, jų klientai viešbutyje galės gyventi pigiau", - sakė S.Godelis.

Ir kitos Kauno bei sostinės bendrovės laukia galimai Kaune padidėsiančio turistų antplūdžio, tačiau savo plėtros planų nelinkusios atskleisti iki tol, kol mieste nusileis pirmieji reisiniai lėktuvai. Tuomet paaiškės, ar dauguma keleivių yra britai, ar lietuviai.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Robertas Stanionis sako, kad verslininkai paslaugų sektoriaus infrastruktūrą ketina kurti ir aplink Kauno tarptautinį oro uostą. "Daugelis domisi galimybėmis investuoti, Savivaldybė savo ruožtu padarys viską, kas nuo jos priklausys", - užtikrino R.Stanionis.

Domina ne muziejai, o barai

Kauno miesto turizmo informacijos centro direktorius Sigitas Sidaravičius stebisi, kad kol kas į galimai padidėsiantį naktinių pramogų išsiilgusių turistų antplūdį pasyviai reaguoja miesto naktiniai klubai. "Mano žiniomis, kol kas nė vieno miesto naktinio klubo vadovai nepareiškė noro reklamuotis Kauno tarptautiniame oro uoste", - pastebėjo S.Sidaravičius.

Jis atkreipia dėmesį į tai, kad labai svarbu sudominti pirmuosius į Kauną atvyksiančius turistus, nes mieste patirti įspūdžiai taps geriausia reklama arba antireklama. "Labai svarbu, kad turistai rastų pakankamą pramogų pasiūlą. Priešingu atveju visi išvyks į sostinę", - įsitikinęs Kauno miesto turizmo informacijos centro vadovas.

Šiuo metu kai kurios D.Britanijos turizmo bendrovės ne itin palankiai atsiliepia apie Kauno naktinį gyvenimą. "Mūsų turistams Kaune nėra ką veikti", - taip sakė agentūros darbuotojai, kurių pasiteirauta, kodėl iki šiol britai nerezervuoja kambarių miesto viešbučiuose.

Paneigti tokį stereotipą bandys Kauno miesto turizmo informacijos centro darbuotojai, kurie artimiausiomis dienomis pradės darbą Kauno tarptautiniame oro uoste naujai įrengtame Turizmo informacijos centre. "Mūsų darbuotojai atvykusiesiems suteiks informacijos apie Kauną, lankytinas vietas. Žinau, kad daugiausiai šios oro bendrovės paslaugomis besinaudojančių anglų domisi ne muziejais, o barais ir restoranais. Jei pirmosiomis savaitėmis Kaunas sulauks daugiau turistų, tikiuosi, jog kavinės ir restoranai veiks ilgiau nei įprastai", - vylėsi S.Sidaravičius.

Nevaržoma fantazija kelia pavojų

Jaunų britų banga - neabejotinas išbandymas policijos pareigūnams. Paprastai britai į Lietuvą atvyksta švęsti bernvakarius ar mergvakarius, kurie dažnai stebina neįprastais sumanymais. Kad Lietuvoje tokio pobūdžio pramogas siūlančios bendrovės nestokoja fantazijos, rodo ir pastaruoju metu padažnėję lietuvių bernvakariai ir mergvakariai, kuriuose neapsieinama be policijos įsikišimo.

Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai pastebi, kad tampa madinga, kai būsimos nuotakos, ypač jaunikiai sukuria tariamai pavojingas situacijas. Būsimus jaunavedžius baugina areštais už menamus nusikaltimus, susidūrimais su nusikaltėliais.

Pastaruoju metu vis dažniau nevaržoma fantazija šokiruoja praeivius, todėl prognozuojama, jog atvykus britams tokių nesusipratimų gali padaugėti.

Siautėjimui rengiasi ir policija

Neribotą lietuvių fantaziją atskleidžia ir pastarojo meto vakarėliai. Neseniai sostinėje vykęs bernvakaris ant kojų sukėlė policijos pareigūnus.

Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato viešosios policijos Operatyvaus valdymo skyriaus pareigūnai gavo pranešimą, kad Pilaitės mikrorajone, Pajautos-Karaliaučiaus gatvių sankryžoje, automobilis "Nissan Primera" blokavo kelią automobiliui "Subaru Impreza". Iš "Nissan" iššoko uniformuotas, maskuojamąją kaukę užsidėjęs vaikinas. Vėliau jis pribėgo prie sustabdytos mašinos, atidarė dureles ir "pagrobė" joje sėdėjusią merginą.

Pro šalį ėjęs vyriškis neliko abejingas, apie įvykį pranešė policijai. Patikrinus informaciją paaiškėjo, kad tai buvo mergvakario vaidinimas, o uniformuotas plėšikas tebuvo būsimasis vyras.

Policijos pareigūnai prognozuoja, kad tokie pavyzdžiai gali užkrėsti ir britus. "Tokie incidentai negali būti toleruojami. Mus įspėjo, kad atvykus britams tokių situacijų gali padažnėti. Noriu užtikrinti, jog esame pasirengę imtis atitinkamų priemonių", - sakė Kauno miesto viešosios policijos Viešosios tvarkos tarnybos viršininkas Remigijus Stukas.

Policijos pareigūnai tokio pobūdžio šventes rengiančias bendroves įspėja, kad siautėti miesto gatvėse ir kitaip pažeidinėti viešąją tvarką nebus leidžiama nei britams, nei lietuviams. "Galima sugalvoti ir mandagesnių formų", - įsitikinęs R.Stukas.

Tuo tarpu bernvakarių rengėjai sako, kad britai paprastai Lietuvoje nori audringų reginių, mat daugelis čia atvyksta nevaržomai linksmintis. "Jų pramogos niekuo nesiskiria nuo lietuvių, turiu galvoje ir jūsų minėtus atvejus", - sakė "Active Holidays" vadovas L.Čeikus.