Vieno artimiausių D. Cameron’o patarėjų ir vyriausybės strategijos direktoriaus Steve’o Hilton’o teigimu, šalies premjeras buvo įspėtas, jog dėl Europos Sąjungoje (ES) galiojančių laisvo judėjimo taisyklių sumažinti grynosios migracijos bus neįmanoma.

2015 m. į Jungtinę Karalystę atvyko ir mažiausiai metams laiko joje apsistojo 333 tūkst. žmonių daugiau nei išvyko.

Pasak S. Hilton‘o, premjeras nepaklausė įspėjimo dėl migracijos mažinimo ir nusprendė surizikuoti, tikėdamasis susitarti su ES arba manydamas, jog šalies gyventojai balsuos už pasitraukimą iš ES.

S. Hilton‘o nuomone, kai kalbama apie grynosios migracijos kontrolę, tai keliamas klausimas ne apie šalies gyventojų norą kontroliuoti migraciją, tačiau apie šalies vyriausybės galimybes kontroliuoti migrantų skaičių – šiuo metų migrantų antplūdis yra nevaldomas.

Pasak euroskeptikų, tik šalies pasitraukimas iš ES sugrąžintų šaliai galimybę kontroliuoti savo sienas, tačiau šalies vyriausybė ir toliau tvirtina, jog migracijos mastas gali būti sėkmingai valdomas būnant ES, o pasiektas susitarimas dėl naujai atvykstančių migrantų palaipsnio pašalpų ribojimo turėtų gerokai sumažinti naujų migrantų skaičių.

G. Soros’as: svaro kursas labai nukris, jei šalis pasitrauks iš ES

George'as Sorosas

Legendinis investuotojas, milijardierius George’as Soros’as įspėjo, jog JK ekonomikos laukia labai rimtos pasekmės, jei šalis pasitrauks iš ES.

G. Soros’o teigimu, jei JK pasitrauktų iš ES, svaro kursas nukristų mažiausiai 15 proc. ir gal net daugiau nei 20 procentų. Svaro nuosmukis nedelsiant neigiamai paveiktų finansines rinkas, investicijas, prekių ir paslaugų kainas bei darbo vietų plėtrą.

Pasak G. Soros‘o, svaro nuvertėjimo poveikis būtų kur kas labiau destruktyvus nei 1992 m. rugsėjį. Žymaus investuotojo nuomone, JK rinkėjai tiesiog neįvertina tikrųjų „Brexit“ kaštų ir tiki, jog šalies pasitraukimas iš ES asmeniškai jų nepalies.

JK didžiųjų prekybos tinklų, „Tesco“, „Sainsbury‘s“, „Asda“, „Morrisons“, „Waitrose“, M&S ir B&Q buvusių vadovų teigimu, svaro nuosmukis kartu su prekių tiekimo grandinės veiklos sutrikimu pabrangins maisto produktus ir drabužius.

Mažmeninės prekybos sektoriui atstovaujanti profesinė sąjunga USDAW įspėjo, jog prekių brangimas kiekvienam JK namų ūkiui per metus papildomai atsieitų 580 svarų. Tiek JK namų ūkiai prarastų dėl pabrangusių prekių bei naujų tikėtinų tarifų iš ES importuojamoms prekėms.