Birželį Jungtinėje Karalystėje rengiamas referendumas dėl šalies tolesnės narystės ES kelia rimtų klausimų dėl šių derybų, o tai dar labiau didina spaudimą derybininkams, kurie pirmadienį Niujorke susirinko jau tryliktam derybų raundui.

Būdama viena didžiausių ES ekonomikų, Britanija vaidina svarbų vaidmenį derybose dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) sutarties, kuri leistų sukurti didžiausią pasaulyje laisvosios prekybos zoną.

Šia sutartimi siekiama pašalinti su prekyba nesusijusias kliūtis ir suderinti biurokratines taisykles, kurios šiuo metu stabdo prekybą ir investicijas tarp Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų.

Sekmadienį kalbėdamas Vokietijoje JAV prezidentas Barackas Obama paragino abi puses siekti, kad susitarimas būtų pasiektas iki šių metų pabaigos, besibaigiant jo antrajai kadencijai.

Tačiau Europa šiuo metu visą dėmesį yra sutelkusi į Britaniją, kurią yra apėmę itin politizuoti vidiniai nesutarimai dėl tolesnės šalies narystės Europos Sąjungoje. Birželio 23 d. rengiamas referendumas nepakeitė jau trejus metus besitęsiančių TTIP derybų tikslo. Tačiau kai kurie ekspertai sako, kad Britanijos išstojimas gali turėti liūdnų pasekmių šioms deryboms.

„Jeigu britai nubalsuos už išstojimą, tai labai pakenks TTIP deryboms, – mano buvęs JAV iždo darbuotojas Gary'is Hufbaueris, – Tikrai niekas nejudės į priekį, nes bus itin daug netikrumo.“

JAV užsienio santykių tarybos prekybos ekspertas Edwardas Aldenas mano, kad Britanijos pasitraukimas visą TTIP projektą „išmestų į orą“, nes ES ir Britanija tuomet mėgintų prisitaikyti prie naujos situacijos.

„Sprendimas dėl TTIP nukristų į darbotvarkės galą, nes visi mėgintų suprasti, kokie yra naujieji Britanijos ir Europos santykiai“, – sakė jis.

Gali paspartinti derybas?

Kaip paradoksaliai tai beskambėtų, vadinamojo „Brexit“ grėsmė gali net paspartinti TTIP derybininkus. Buvęs aukšto rango diplomatas, o dabar Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universiteto Transatlantinių santykių centro direktorius Danielis Hamiltonas mano, kad intensyvesnės TTIP derybos nusiųstų aiškią žinią Britanijai, jog ji gali daug ką prarasti jeigu išstos iš ES.

Derybininkai „norės paskubėti, kad paveiktų viešus debatus Britanijoje“, – mano jis.

Jam pritaria ir G. Hufbaueris. „Tai gali būti panaudota kaip argumentas padėti dar neapsisprendusiems britams“, – sakė jis.

Ne kartą spartinti TIP derybas raginęs JAV prezidentas penktadienį viešėdamas Londone britus perspėjo, kad JK išstojus iš ES, Britanija atsidurti prekybos su JAV eilės gale.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)