Tyrimų bendrovė „IHS Markit“ praneša, kad Jungtinės Karalystės paslaugų sektoriaus pirkimo vadybininkų indeksas (PVI) kovą krito iki 48,9 punkto. Tai buvo žemiausias rodiklis nuo 2016 metų liepos. Jis atsidūrė žemiau 50 punktų ribos, skiriančios plėtrą nuo susitraukimo.

„Paslaugų sektoriaus aktyvumo nuosmukis rodo, kad Didžiosios Britanijos bendrasis vidaus produktas (BVP) kovą susitraukė, o ekonomika pirmąjį ketvirtį sustojo prieš didesnio susitraukimo grėsmių padidėjimą ateinančiais mėnesiais“, - savo pranešime teigė „IHS Markit“ vyriausiasis ekonomistas Chrisas Williamsonas.

Pranešimas parodė, kad klientai rinkosi atidėti sprendimus dėl išlaidų kaip atsaką į politinę nežinomybę. Kai kurie atsakymai atspindėjo, kad nerimas dėl „Brexito“ ir šalies ekonomikos perspektyvų stabdė namų ūkių išlaidas.

Šią savaitę paskelbti duomenys parodė, kad statybų aktyvumas susitraukė jau antrą mėnesį iš eilės, o aiškumo dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos stinga, klientų paklausa taip pat mažėja.

Gamybos aktyvumas kovą augo į trylikos mėnesių aukštumas, bet ekonomistai įspėjo, kad atsigavimas susijęs su atsargų kaupimu prieš su artėjančiu „Brexitu“ susijusius sutrikdymus.

„Stojanti ekonomika pirmąjį ketvirtį gali tapti nuosmukiu per antrąjį, jeigu neatsigaus paklausa, o „Brexito“ nežinomybės akivaizdoje tai nėra labai tikėtinas scenarijus“, - pažymėjo Ch. Williamsonas.

Jis pridūrė, kad dabar Didžiajai Britanijai apklausos prognozuoja 1,3 proc. ekonomikos augimą 2019 metams, bet tai vertinama kaip „pernelyg optimistiška perspektyva“. „IHS Markit“ 2019-aisiais tikisi vos 0,8 proc. ūkio plėtros, o tai susiję su aiškumo dėl „Brexito“ stoka.