Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Gintautas Kniukšta džiaugiasi nepasitvirtinusiomis prognozėmis, kad uždarius Ignalinos AE elektra brangs iki 70 ct už kilovatvalandę ir daugiau. „Tačiau ir tas pabrangimas įmonėms atsilieps – elektra naudojama visuose procesuose, todėl neatmetu galimybės, kad ir produkcija brangs. Kiek brangs – 1, 2 proc. – sunku pasakyti, bet aišku, kad brangs“, - kalbėjo G. Kniukšta.

Pasak G. Kniukštos, mėsos perdirbimo įmonių apyvarta mažės, nes gyventojai daugiau pajamų išleis būsto šildymui, elektrai.

„Kadangi visuose procesuose naudojama elektros energija, produktų perdirbimo kaina didės. Tai, aišku, atsilieps į galutinį produktą“, - sakė Kauno grūdų įmonių grupės technikos direktorius Egidijus Guoba


Kol neatlikti skaičiavimai, kiek gali išaugti produktų kaina vartotojams E. Guoba pasakyti negalėjo. E. Guobos teigimu, išaugusios elektros kainos pasunkins ir pardavimus. „Mūsų grupėje du paukštynai, jau pernai padidėjus mokesčiams buvo sudėtinga konkuruoti su lenkiška paukštiena. Tas pats bus ir šįmet – pas mus ir mokesčiai didesni, ir gamybos sąnaudos didėja. Tai iš karto turės įtakos“, - kalbėjo Kauno grūdų įmonių atstovas.

Duona brangti neturėtų

„Pagal šiandieninę rinkos situaciją, kai labai didelė konkurencija, mažėja vartojimas ir išleidžiama daug pigių gaminių, visi visais įmanomais būdais ieško resursų nedidinti kainų. Krintant vartojimui reikia daugiau parduoti. Pagal dabartines prognozes matyti, kad elektros kainų padidėjimas nėra labai didžiulis, manyčiau, visi duonininkai stengsis kainų nekelti“, - teigė didžiausios ir seniausios duonos kepyklos šalyje „Vilniaus duona" direktorė Rita Ramanauskienė.

Nekelti kainų, pasak jos, stengsis ir „Vilniaus duona“, tačiau tikslesnių skaičiavimų kol kas įmonė neturi. Be to, primena pašnekovė, nuo šiol stambios įmonės galės rinktis elektros tiekėjus ir dar neaišku, kokia bus galutinė perkamos elektros energijos kaina.

„Dar skaičiuosime, bet stengsimės, kad vartotojui nepereitų. Jeigu bus įmanoma, ieškosime vidinių šaltinių“, - aiškino miltų ir mišinių gamintojos „Malsena plius“ generalinis direktorius Gintautas Migonis. Visgi, pasak jo, elektros brangimas įmonei bus skausmingas ir nuostolingas.

Pasunkins konkurenciją su kinais

„Bus visaip. Pavyzdžiui, mes esame didelis vartotojas, pagrindinis fabrikas Plungėje per metus už elektrą sumoka milijonus. Jeigu elektra brangsta 20 proc., reiškia reikia sugalvoti, iš kur į sąnaudas paimsime dar papildomai pinigų. Vienaip ar kitaip, gal ne į visus produktus, bet tai turės atsigulti į produkto kainą“, - teigė „Vičiūnų” grupės valdybos pirmininkas Visvaldas Matijošaitis. Kiek kas gali brangti, dar nežinoma.

Pasak V. Matijošaičio, net jei produktas brangsta vienu ar puse euro cento, eksporte konkuruojant su labai pigia kinų produkcija tai gali tapti kilpa. „Aišku, pradžioje ieškosime būdų, kaip sutaupyti kitur, kad kainų nereikėtų kelti. Pakelti kainą labai sunku – tai nepopuliarus žingsnis, visi stengiasi ieškoti kitų rezervų“, - kalbėjo Vičiūnų grupės valdybos pirmininkas.

Ž.Šilėnas: geriau nebus

Žilvinas Šilėnas
„Pasakyti, kaip tai galutinai atsilieps kainoms, labai sudėtinga. Tai priklauso nuo to, kiek pakis kaštai, jeigu pakis, kokie kiti faktoriai, veikiantys kaštus, pavyzdžiui darbo jėgos kaina ir kiek tuos kaštus galės perkelti į kainą“, - apibendrina Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) vyresnysis ekspertas Žilvinas Šilėnas.

Pasak Ž. Šilėno, reikia atskirti kaštus – kiek kainuoja daiktą pagaminti – ir tai, už kiek daiktą gali parduoti. „Žiūrint statiškai, jeigu pakilo elektros kaina, kažkiek turi padidėti kaštai, tačiau pasaulyje dabartinėje situacijoje keičiasi ne tik elektros kaina - pavyzdžiui, darbo jėgos kaina turėjo kristi ir krito, keitėsi žaliavų kainos”, - sako ekspertas.

Prieš kurį laiką LLRI apklausė specialistus, kiek, jų nuomone, po Ignalinos AE uždarymo turėtų išaugti įmonių sąnaudos. Gautas atsakymas - vidutiniškai 5 proc. „Kiekvienai įmonei poveikis gali būti skirtingas, priklausomai nuo to, kiek jos naudoja elektros“, - kalbėjo Ž. Šilėnas.

Ž.Šilėno teigimu, šiuo metu rinkoje konkurencija didžiulė ir stengiamasi kainą kuo labiau priartinti prie kaštų, tad tenka susispausti. „Geriau nuo to tikrai nebus. Nesvarbu, trumpalaikėje perspektyvoje ar gamintojui kris kaina, ar vartotojui – iš esmės nuo to tikrai geriau nebus“, - elektros brangimą komentavo LLRI ekspertas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją