Padidinti akcizų tarifai alkoholiniams gėrimams įsigalios nuo kitų metų balandžio 1 d., tabako gaminiams - nuo kitų metų kovo 1 d.

Už įstatymo pakeitimus balsavo 90 Seimo narių, prieš – 3, 21 – susilaikė.

Akcizas alui padidintas nuo 8,5 Lt iki 9,35 Lt už 1 proc. alkoholio koncentracijos alaus hektolitrui.

Ne stipresniam nei 8,5 proc. stiprumo vynui nustatytas 85 Lt (nuo 58 Lt) akcizo tarifas už hektolitrą.

Prieš balsavimą Darbo partijos (leiboristų) atstovė Zita Žvikienė siūlė šį akcizą padidinti dar daugiau – iki 120 Lt už hektolitrą.

„Čia kalbama ir apie sidrą, miksus, kurie gamianami iš alkoholio pridedant, manau, sveikatai negerų priedų. Todėl siūlau padidinti akcizą visiems nesveikiems gėrimams ir tik tada dar pirks vienas kitas, bet gal pirkimas sumažės“, - Seimo posėdžių salėje kalbėjo ji. Seimas parlamentarės pasiūlymą atmetė.

Stipresniam nei 8,5 proc. vynui nustatytas 225 Lt (nuo 198 Lt) už hektolitrą akcizo tarifas. Svarstytame projekte buvo pasiūlytą tarifą didinti iki 248 Lt už hektolitrą, tačiau po parlamentaro Petro Gražulio pateikto pasiūlymo pritarta 225 Lt dydžio tarifui.

Kęstutis Daukšys pristatė pasiūlymą, kurio buvo norima nustatyti 203 Lt už hektolitrą akcizo tarifą stipresniam nei 8,5 proc. fermentuotam vynui.

„Vyno pakėlimo akcizas sumaišo rinką, nes natūralus vynas pasidaro per brangus palyginus su kitais alkoholiniais gėrimais. Ir „Anykščių vyno“, ir „Alitos“ žmonėms šis klausimas taip pat labai svarbu“, - sakė K. Daukšys. Seimas parlamentarų grupės pasiūlymą atmetė.

Konservatorius Antanas Matulas siūlė apie 10 proc. padidinti akcizo tarifą etilo alkoholiui, tačiau parlamentarai pasiūlymą atmetė ir šis tarifas padidintas nuo 4416 Lt už hektolitrą iki 4460 Lt už hektolitrą.

Nuo kitų metų balandžio 1 d. taip pat didėja akcizo tarifai tabako gaminiams.

1 tūkst. cigarečių vienetų akcizas pakeltas nuo 148 Lt iki 157 Lt. Minimalus kombinuotasis akcizų tarifas už 1 tūkst. cigarečių ne mažesnis nei 256 lt.

Cigarams ir cigarilėms – 93 Lt (vietoje 88 Lt) už kilogramą šių gaminių. Skaičiuojama, kad cigarilių pakelis, kuris dabar kainuoja apie 6 Lt, pabrangs apie 21 ct.

Dėl padidinto akcizų tarifo alkoholiui ir rūkalams valstybė papildomai galės surinkti apie 49 mln. litų pajamų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (337)