„Žinote, atvežti branduolinį kurą – ne panacėja, mes jau atvežimui beveik pasiruošę. Atgabensime jį likus mėnesiui ar pusantro iki reaktoriaus fizinio paleidimo. Kuro sulauksime pirmąjį ketvirtį“, – sakė M. Michadiukas, praneša Baltarusijos naujienų agentūra „BelTA“.

Pasak jo, šiuo metu pirmajame Astravo AE bloke atliekami fizinio paleidimo parengiamieji darbai. M. Michadiuko teigimu, pirmąjį atominės jėgainės reaktorių paleisti ir įtraukti jį į šalies energetikos sistemą ketinama 2020 m.

Antrąjį Astravo AE reaktorių Baltarusija tikisi paleisti 2021 m. „Antrame bloke užbaigta 70 proc. statybos ir montavimo darbų. Dedame visas pastangas, kad 2021 m. antrasis blokas pradėtų savo darbą“, – sakė M. Michadiukas.

ELTA primena, kad Baltarusija 2400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km.

Lietuva yra priėmusi sprendimą neįsileisti elektros iš Baltarusijos, kai pradės veikti Astravo AE. Tokį sprendimą yra priėmusi ir Lenkija.

Lietuvos ir Latvijos pozicijos Astravo AE atžvilgiu buvo išsiskyrusios. Latviai nerodė didelio solidarumo Lietuvos interesui, kad kaimyninės šalys ateityje taip pat neįsileistų Astravo AE energijos į savo rinkas.