„Valstybių ir vyriausybių vadovai pirmadienį mūsų paprašė siūlyti įvesti sankcijų ekonomikos sektoriams, to daryti ES nesame pratę“, – interviu trečiadienį neformalaus užsienio reikalų ministrų susitikimo išvakarėse sakė J. Borrellis.

Baltarusija eksportuoja daug kalio trąšų – už 2,5 mlrd. dolerių. Jos vežamos per Baltijos šalis. Eksportą lengva kontroliuoti, jei yra noro“, – sakė ES diplomatijos vadovas.

„Taip pat į galvą ateina dujos – Europą jos pasiekia per Baltarusiją. Dujas Europai būtų galima tiekti per kitą dujotiekį ir Baltarusija prarastų tranzito mokesčius. Tai nėra nereikšminga“, – sakė J. Borrellis.

„Valstybių ir vyriausybių vadovai pirmadienį [per viršūnių susitikimą] paprašė mūsų pasiūlyti sektorines ekonomines sankcijas, kurių mes ES nepratę taikyti, ir kai kas iš karto ateina į galvą. Baltarusija yra didelė kalio trąšų eksportuotoja: 2,5 mlrd. dolerių (2,04 mlrd. eurų). Viskas keliauja per Baltijos šalis. Tai lengva kontroliuoti, jei tikrai nori“, – sakė J. Borrellis, trečiadienį duodamas interviu Lisabonoje.

Jis kalbėjo užsienio reikalų ministrų neformalaus susitikimo išvakarėse.

„Taip pat galima įsivaizduoti, kad [gamtinės] dujos, ateinančios į Europą per Baltarusiją, galėtų ateiti į Europą kitu dujotiekiu... Baltarusija prarastų tranzito mokesčius, kurie nėra nereikšmingi“, – pridūrė J. Borrellis.

A. Lukašenka iššaukė tarptautinės bendruomenės pasipiktinimą Minske sekmadienį priverstinai nutupdęs iš Atėnų į Vilnių skridusį lėktuvą ir suėmęs jame buvusį opozicijos aktyvistą Roamaną Protasevičių ir jo draugę Sofiją Sapegą.

ES lyderiai susitarė neįsileisti Baltarusijos oro linijų, o ES oro linijoms rekomendavo vengti Baltarusijos oro erdvės.

ES lyderiai J. Borrelliui taip pat pavedė siūlyti daugiau prieš Baltarusijos valdžią nukreiptų „tikslinių ekonominių sankcijų“. Iki šiol už smurtinį susidorojimą su protestuotojais jau buvo įvestos sankcijos 88 režimo pareigūnams ir septynioms įmonėms.

„Lėktuvo užgrobimas, siekiant sulaikyti vieną iš keleivių, reikalauja stipraus atsako. Pirmadienį priėmėme sprendimą dėl oro linijų, ir tai pasijus. Tačiau Europos lyderiai manęs paprašė imtis tolimesnių priemonių. Jei dabar nepasitelksime galios kalbos, tai bus puikus įrodymas, jog nenorime to daryti“, – tikino J. Borrellis.

„Europos pareigūnai vis dar abejoja dėl ekonominių sankcijų, tačiau šį kartą tikrai turime imtis priemonių, kurių poveikį A. Lukašenka tikrai pajustų“, – pabrėžė ES diplomatijos vadovas.

„Nemanau, kad sprendimas užims daug laiko. Jei norime, galime tai padaryti greitai“, – teigė jis.

Portugalijoje ketvirtadienį susitinkantys ES užsienio reikalų ministrai aptars galimas sankcijas Baltarusijai, tačiau, J. Borrellio teigimu, galutinio sprendimo kol kas dar nesitikima.

Rusijos klausimas

Nors dėl priverstinio lėktuvo nutupdymo Baltarusija atsidūrė ES darbotvarkės viršuje, J. Borrellis įspėjo, kad ilguoju periodu bloko laukia daugiau problemų dėl to, kaip elgtis su svarbiausia A. Lukašenkos rėmėja Rusija.

„Visko sankcijomis nepasieksi. Su dinamika „aš skelbiu sankcijas tau, tu skelbi sankcijas man“ patenkame į spiralę“, – sakė jis.

"[ES lyderiai] paprašė mūsų birželį pateikti ataskaitą; joje [turime] išanalizuoti, kur esame dėl Rusijos ir ką galime padaryti. Tačiau tvirtinu: sankcijų mūsų neprašoma, – sakė jis. – Santykiai su Rusija yra labai blogi ir dabar esame pasiekę tašką, kai turime nuspręsti, kas bus toliau.“

Pasak J. Borrellio, prezidentas Vladimiras Putinas pasirinko konfrontaciją su ES ir „tampa vis autoritariškesnis“ savo šalyje.

„Tačiau turime būti atsargūs. Dėl Rusijos mums reikia ES vienybės, kad sėkmingai sustabdytume ją, kai ji pažeidžia tarptautinę teisę, tačiau taip pat privalome galėti kalbėtis su ja“, – sakė jis.

„Deja, ES ne visuomet pavyksta pasiekti vienybę. Kiekviena šalis turi savo interesų, ir kai kam kyla pagunda veikti pačiam, manant, kad padarys geriau“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (226)