"Kongresas gali tai padaryti dabar. Jie gali suteikti šeimoms, tokioms kaip jūsiškė, saugumo jausmą, žengiant į Naujuosius metus", - B.Obama sakė savo savaitiniame kreipimesi per radiją ir internetu.

Prezidentas šiuos komentarus išsakė kitą dieną po vizito viename žaislų fabrike Pensilvanijoje, reklamuodamas savo planą atitraukti JAV ekonomiką nuo vadinamojo "biudžeto skardžio", kai nuo sausio 1-osios automatiškai įsigalios didesni mokesčių tarifai ir visuotinis biudžeto išlaidų mažinimas.

Respublikonai atmetė pirmąjį "absurdišką" B.Obamos pasiūlymą išeiti iš aklavietės, susijusios su šia problema, o abiejų stovyklų derybos įstrigo likus vos mėnesiui iki galutinio termino, artėjant Kalėdų ir Naujųjų metų atostogų sezonui..

B.Obamos pasisako už mokesčių didinimą namų ūkiams, per metus uždirbantiems 250 tūkst. dolerių ar daugiau, siekiant mažinti biudžeto deficitą ir finansuoti švietimą bei ekonomikos gaivinimo planus, taip pat pagerinti gyvenimo sąlygas Amerikos viduriniajai klasei.

Tačiau Kongreso respublikonai pasipriešino bet kokiam mokesčių didinimui.

Savo kreipimesi prezidentas pažymėjo, kad "nepriimtina", jog respublikonai "laikytų įkaitais viduriniosios klasės mokesčių karpymus", nesutikdami padidinti mokesčių turtingiausiems amerikiečiams.

Tačiau jis pasiūlė, kad Kongresas žengtų pirmąjį žingsnį, imdamasis to, kam pritaria abi partijos - priimtų teisės aktą, pagal kurį liktų galioti mažesni mokesčių tarifai viduriniajai klasei.

B.Obama sakė, kad Senatas jau priėmė tokį nutarimą, o demokratai Atstovų Rūmuose pasiruošę padaryti tą patį.

"Ir jeigu galėtume pritraukti kelis Atstovų Rūmų respublikonus, pasirašyčiau tą įstatymą, kai tik jį Kongresas man atsiųstų", - žadėjo šalies vadovas.

Tačiau Jutai atstovaujantis respublikonas senatorius Orrinas Hatchas (Orinas Hačas) savaitiniame partijos kreipimesi sakė, kad "biudžeto skardžio" problema gali būti išspręsta tik atlikus nuodugnią mokesčių reformą ir mažinant nebepakeliamą biudžeto deficitą.

"Prezidentas sakė norintis vadinamojo subalansuoto požiūrio, kad ši krizė būtų išspręsta, - sakė jis. - Tačiau tai, ką jis pasiūlė šią savaitę, yra klasikinis masalas ir Amerikos žmonių dėmesio nukreipimas: dvigubai didesnis mokesčių didinimas nei jis siūlė per (prezidento rinkimų) kampaniją, milijardai dolerių išlaidų naujiems (ekonomikos) stimuliavimo paketams ir neribojami, nekontroliuojami įgaliojimai skolintis iš kinų."

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)