Kad šiemet nacionalinį biudžetą tempia būtent gyventojų pajamų mokestis, neabejoja banko "Swedbank" vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis. Tačiau, pasak jo, PVM surinkimas strigo visus šiuos metus. Iš dalies dėl to, kad šis mokestis buvo suplanuotas pernelyg optimistiškai - nepagrįstai tikintis, jog šešėlinė ekonomika sparčiai mažės. Per 8 šių metų mėnesius negauta 47,6 mln. litų numatytų PVM pajamų.

N. Mačiulis atkreipia dėmesį, kad šių metų pirmąjį pusmetį
akcizai buvo renkami gana sėkmingai, tačiau akcizų rinkimas tiesiogiai susijęs su kontrabanda - jei tik ši padidėja ar sumažėja, tai iš karto atspindi akcizų pajamos.

Rinkos tyrimų bendrovės "Nielsen" tyrimas rodo, kad Lietuvoje kontrabandinių cigarečių dalis I šių metų pusmetį po ilgo laikotarpio krito žemiau nei 30 proc. Palyginimui: 2010 metų pabaigoje šis rodiklis siekė 43 proc. Pasak N. Mačiulio, Lietuva pagal nelegalių rūkalų vartojimą pirmauja Europoje.

Ekonomistų tikinimu, likusiais šių metų mėnesiais biudžeto surinkimą lems bendra ekonomikos padėtis. N. Mačiulio teigimu, biudžeto surinkimo sėkmė priklausys ir nuo to, ar mažės šešėlinė ekonomika ir kontrabanda, tačiau tam, pasak jo, "reikia įgyvendinti aiškias reformas".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)