Įmonės technologijų vadovas Gintas Butėnas sakė, kad šalies žemės ūkiui šis ryšys naudingas, nes kol kas ši ūkio sritis labai mažai automatizuota, joje trūksta išmanių sprendimų.

„Lietuvoje žemdirbystėje nemažai dirbančių žmonių ir darančių ženklią įtaką ekonomikai, tačiau yra labai mažai automatizavimo ir išmanių sprendimų žemės ūkyje, todėl potencialas (5G – BNS) labai didelis“, – Seimo Ekonomikos komiteto Aukštųjų technologijų, inovacijų ir skaitmeninės ekonomikos pakomitetyje svarstant 5G plėtros klausimus sakė G. Butėnas.

Anot jo, 5G gali būti sėkmingai pritaikomas ir sveikatos srityje.

„E. sveikatoje matysime proveržį, jis natūralus ir dar įtakotas koronaviruso, todėl per ateinančius penkerius metus bus ta kritinė ir esminė vieta, kur turės atsirasti išmanieji sprendimai“, – kalbėjo „Bitės“ atstovas.

Pasak jo, 5G gali būti pritaikomas nuotoliniu būdu diagnozuojant ligas ir renkant asmeninius sveikatos duomenis. G. Butėnas sako, kad tai aktualu ne tik neįgaliesiems, bet ir ligoniams, turintiems judėjimo sutrikimų.

„Mes matome laikrodžius, kurie „renka“ širdies ritmą, pulsą, ateityje matysime prakaito diagnostiką“, – Seimo nariams aiškino G. Butėnas.

Jis taip pat tvirtino, kad 5G greitai gali įsilieti į skaitmeninių pramogų sritį. Tuo metu šio ryšio pritaikymas gamyboje yra „pakankamai ribotas“.

„Didžiulių gamyklų Lietuvoje neturime labai daug – „Mažeikių naftą“, „Lifosą“, tačiau pritaikius (5G – BNS) keliose gamyklose, įtakos ekonomikai neturėsime“, – tvirtino G. Butėnas.

Jo teigimu, mobiliojo plačiajuosčio tinklo skvarbos padidėjimas 10 proc. šalies BVP paaugina 0,6-2,8 proc.

Pasak jo, Europoje tik Lietuva ir Portugalija neturi komercinio 5G tinklo.

Susisiekimo ministro patarėjas Darius Stravinskas nurodė, kad iki kitų metų 5G ryšys turi aprėpti bent vieną šalies didmiestį, penkis – iki 2023 metų, o nuo 2025 metų jis veiktų visoje šalies teritorijoje, tarptautiniuose transporto koridoriuose („Via Baltica“ ir „Rail Baltica“), valstybinės reikšmės keliuose, geležinkeliuose ir uostuose.

Bendrovė „Telia“ praėjusį lapkritį jau pradėjo 5G ryšio testavimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)