Informuojama, kad sutartis pasirašoma 2022 – 2028 m. laikotarpiui. Per šiuos metus planuojama įdiegti naujos kartos ryšio tinklą. Tad 5G „Bitės“ klientus Lietuvoje pasieks jau šiemet.

„5G yra viso šio dešimtmečio technologija. 5G sulauks daugiausiai investicijų iš visų iki šiol pristatytų ryšio kartų. Ji taps pilnaverte alternatyva fiksuotos televizijos bei namų, taip pat ir biuro interneto paslaugoms. 5G internetas taps tvirta alternatyva visoms interneto technologijoms, teikiamoms kabeliais, taip pat ir šviesolaidiniam internetui. Naujos kartos internetas taip pat taps pagrindu proveržiui ir daiktų interneto (angl. IoT) paslaugoms bei sprendimams“, – teigia „Bitė Lietuva“ generalinis direktorius Pranas Kuisys.

„Kartu su „Bite“ siūlysime didelės spartos ir mažos delsos 5G ryšį Lietuvos ir Latvijos gyventojams bei įmonėms. Tikėtina, kad 5G ryšys čia, kaip ir kitose šalyse, bus diegiamas greičiau nei bet kuri ankstesnė mobiliojo ryšio technologijų karta. 5G atveria naują inovatyvių galimybių pasaulį, kuris sklandžiai integruosis į pramonės šakas ir suteiks galimybę teikti visiškai atnaujintas paslaugas bei suteikti vartotojams naujų patirčių“, – sako „Ericsson“ Šiaurės ir Vidurio Europos padalinio vadovė Jenny Lindqvist.

Priduriama, kad 5G paspartins ir išmaniųjų miestų sprendimų plėtrą. „Bitė“, kartu su partneriais, jau kuria pirmąjį išmanų vandentiekį Baltijos šalyse ir visame regione, taip pat vykdo didžiausią regione išmaniųjų elektros skaitiklių projektą.

„5G leis pasiūlyti dar daugiau IT paslaugų – nuo biuro interneto iki debesijos (angl. cloud) ir duomenų centrų sprendimų. 5G taip pat leis dar lengviau ir patogiau naudotis išmaniaisiais įrenginiais: žaisti žaidimus internete, žiūrėti tiesiogines koncertų ir sporto transliacijas, atsisiųsti didelius dokumentus“, – prideda P. Kuisys.

Tikinama, kad dabartiniams Lietuvos bendrovės klientams naujos kartos technologija užtikrins dar aukštesnę jau teikiamų paslaugų kokybę.

Istorinės investicijos į „Bitės“ tinklus

„Bitė“ ne tik investuoja į visiškai naujo 5G tinklo statybą Lietuvoje, bet, kaip pranešama, modernizuoja ir jau turimus tinklus, pasitelkusi naujausius „Ericsson“ sprendimus.

Siekiama, kad turima įranga visais naudojamais dažniais būtų visiškai paruošta naujos kartos technologijos diegimui: norint pereiti prie 5G, tereikėtų aktyvuoti licenciją.

Planuojama, kad Lietuvoje 700 MHz ir 350 MHz radijo dažnių aukcionai įvyks gegužės ir birželio mėnesiais. Nuo to priklauso ir „Bitės“ 5G starto data.

„Mūsų technologijų profesionalai yra visiškai pasirengę 5G diegimui, tad vos tik gavę leidimus dažniams – iškart pradėsime darbus“, – rašoma pranešime.

„Siekdama užtikrinti aukščiausią paslaugų kokybę, „Bitė“ per ateinančius penkerius metus esamą bazinių ryšio stočių tinklą tankins dar 35 proc. Visoje Lietuvos teritorijoje bus pastatyta šimtai naujų bazinių stočių, bokštų, o tai klientams užtikrins dar didesnį interneto greitį, ryšio stabilumą ir veikimą dar platesnėje teritorijoje“, – sako „Bitės“ technologijų direktorius Gintas Butėnas.

„Dažnai neįvertinama, tačiau 5G svarbus ir aplinkosaugos aspektu. Jau nuo kitų metų būtent 5G leis sumažinti „Bitės“ daromą poveikį aplinkai, taupyti išteklius“, – priduria G. Butėnas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją