„Manau, kad diskusijos dėl kainų yra dalis politikos, bet mane kaip gamintoją neramina tai, kad kalbama, jog reikia kainas užfiksuoti ar jos turi mažėti, nors tuo pačiu kalbame apie didesnį darbo užmokestį, geriau apmokamas darbo vietas. Mes atsirandame aklavietėje, kai atėję derėtis su prekybos tinklu ir prašome pakelti kainą, sulaukiame jų atsakymo, jog valdžios nurodymu kainų negalima kelti“, – BNS salė „Biržų duonos“ komercijos vadovas Andrius Kurganovas.

Anot jo, kepykla pernai dėl išaugusių darbo užmokesčio ir kitų sąnaudų maždaug 8 proc. pakėlė produkcijos kainas. Tai buvo pirmas kartas per pastaruosius penkerius metus.

„Dabar kalbamės su malūnais, jie sako, kad dėl prastesnio derliaus miltai šiemet gali pabrangti 15 procentų. Nesakau, kad tiek pabrangs ir duona, bet keliais procentais kainos turės augti, o prekybininkai kainų kelti neleis. Nesinori, kad būtų atvirkštinis efektas, kai dėl visko kentės gamintojai“, – nuogąstavo vienas „Biržų duonos“ vadovų.

Jis teigė palankiai vertinantis Vyriausybės siūlymus įvesti tipines sutartis maisto produktų tiekėjams ir prekybininkams.

„Kiekvienas prekybos tinklas, kai kviečia deryboms partnerį, derybinė galia būna jų pusėje, čia nepriklauso, esi didelis ar mažas tiekėjas. Prekybininkas visą laiką turi daugiau derybinės galios. Kalbant apie „Biržų duonos“ patirtį, visuomet stengiamės kalbėti, diskutuoti ir ieškoti sprendimų. Istorija buvo įvairi, (...) esame ir išėję su kai kuriomis kategorijomis, kažkur nesusitardavome, nepavykdavo rasti kompromiso, bet tai yra derybos“, – pasakojo A. Kurganovas.

Jo teigimu, „Biržų duona“ dirba su visas didžiaisiais prekybos tinklais ir visą produkciją jiems paskirsto tolygiai.

Vyriausybė trečiadienį spręs, kaip padidinti konkurenciją prekybos maisto produktais rinkoje bei gyventojų perkamąją galią. Priemonių planas bus svarstomas ministrų kabineto pasitarime.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)