Anot pranešimo, metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo daržovių, elektros energijos, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto, tabako gaminių, duonos ir grūdų produktų kainų padidėjimas bei degalų ir tepalų, šilumos energijos, telekomunikacijų paslaugų, drabužių, kavos, arbatos ir kakavos, avalynės kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus, pasak Statistikos departamento, padidėjo 1,8 proc., paslaugų – 4,2 proc. Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus padidėjo 3,3 proc., rinkos – 2,4 proc.

Birželį, palyginti su šių metų geguže, vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,2 proc. Daugiausia įtakos tam turėjo degalų ir tepalų, daržovių, šilumos energijos, drabužių ir avalynės kainų sumažėjimas bei atostogų išvykų, asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, mėsos ir jos produktų, keleivių vežimo oro transportu paslaugų, namų ūkio valymo ir priežiūros priemonių kainų padidėjimas, teigiama pranešime.

Skaičiuojama, kad vartojimo prekių kainos per mėnesį sumažėjo 0,7 proc., o paslaugų – padidėjo 0,9 proc. Tuo metu valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1 proc., o rinkos kainos – 0,1 proc.

Birželį, palyginti su geguže, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį (kainos sumažėjo 1,3 proc.) nulėmė šilumos energijos, gaminių ir medžiagų būsto priežiūrai ir remontui, kietojo kuro kainų sumažėjimas.

Dėl sezoninių nuolaidų, pasak pranešimo, drabužių ir avalynės kainos sumažėjo 2 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)