„Gal kas nors, kada nors įgys drąsos ir pasakys viešai, kad sankcijų „Belaruskalij“ produkcijos transportavimui nėra ir negali būti“, – „Delfi“ sakė vadovas.

Pasak jo, sankcijos tranzitui nėra įmanomos teisiškai ir jas draudžia dvi tarptautinės konvencijos – Jungtinių Tautų Organizacijos Tarptautinė jūrų teisės konvencija ir Pasaulio Prekybos Bendrasis susitarimas dėl tarifų ir prekybos.

Kalbėdamas apie JAV sankcijas vadovas tikino, kad jam žinoma, jog visi suinteresuoti dalyviai – trąšų pirkėjai visame pasaulyje, transportuotojai, Lietuvos Užsienio reikalų ministerija, Susisiekimo ministerija, „Lietuvos geležinkeliai“ ir BKT turėjo konsultacijas su JAV iždo departamento OFAC (JAV iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės biuras, The Office of Foreign Assets Control) dėl sankcijų išaiškinimo.

„Ir visi gavo tą patį atsakymą – jūs galite dirbti, jei nepažeidžiate nė vienos iš trijų sąlygų: neatsiskaitote JAV doleriais, sandoryje nedalyvauja JAV juridinis asmuo ir nedirbate JAV teritorijoje.

Kadangi rinkos dalyviams visame pasaulyje nėra sankcijų, tame tarpe ir antrinių, darbui ir sandoriams su Baltarusijos trąšų gamintojais ir pardavėjais, viso pasaulio pirkėjai perka ir toliau „Belaruskalij“ trąšas, laivų savininkai veža, o mes transportuojam ir kraunam“, – situaciją komentavo jis.

Tiesa, prieš kurį laiką JAV išplėstose sankcijose atsidūrė ir „Belaruskalij“ produkcijos eksportuotoja „Belaruskaja kalijnaja kompanija“ (BKK), su kuria, kaip numatyta, sandoriai turi būti baigti iki kitų metų balandžio 1-osios. Šią informaciją redakcijai pateikė ir V. Dambrauskas.

„Gruodžio 2 dieną JAV iždo departamentas, konkrečiai OFAC, išdavė licenciją Baltarusijos kalio kompanijai (BKK), leidžiančią iki 2022 balandžio 1 dienos, dirbti JAV rinkoje bei atsiskaitinėti JAV doleriais.

Mes, kaip terminalas, matome planus ir artimiausiu laiku atkrovimus į JAV“, – sakė jis.

Išsamesnį interviu galite skaityti čia.

Kaip anksčiau skelbė BNS, BKT per metus krauna apie 11 mln. tonų „Belaruskalij“ trąšų, o pats BKT yra kontroliuojamas Igorio Udoviskio bei „Belaruskalij“.

Baltarusijos įmonė 30 proc. BKT akcijų įsigijo dar 2013 metais. Jau iki tol Baltarusijos trąšų gamintoja buvo didžiausia BKT klientė – jos produkcija sudarė 85–95 proc.

Delfi primena, kad šių metų rugpjūtį paskelbtos JAV sankcijos numato, kad iki šių metų gruodžio 8 d. visi JAV fiziniai ir juridiniai asmenys privalo užbaigti sandorius su Baltarusijos kalio trąšų gamintoja „Belaruskalij“.

JAV paskelbtos sankcijos apriboja atsiskaitymus JAV doleriais, galimybę sandoriuose dalyvauti JAV subjektams ir galimybę JAV bankams šiuos sandorius aptarnauti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)