Pagal paskutinius duomenis nedarbui išaugus iki 10,8 procentų, o prastovose esant 17,4 procentų dirbančiųjų, taip pat išdavus 80 000 nedarbingumo pažymėjimų, trečdalis Lietuvos šiuo metu nedirba. Simonas Gustainis, investicijų fondo „BaltCap“ partneris, sako, kad laiko kurti naujas priemones nėra, reikia kuo greičiau paleisti ir finansuoti jau sukurtas ekonomikos apsaugos priemones.

„Labai svarbu, kad prastovose esantys žmonės netaptų ilgalaikiais bedarbiais. Todėl reikia skubiai leisti jau parengtas priemones ir didinti prieinamumą“, – sakė S. Gustainis.

Jis teigė, kad geriausias instrumentas – prastovos – jau veikia ir švelnina krizės smūgį darbo vietoms. Pasak jo, dabar reikia fokusuotis į tiesioginį valstybės skolinimą per „Invegą“ ir jos pasirinktus platinimo partnerius.

„Nėra laiko galvoti didelėms inovacijoms ar ieškoti rizikos dalinimosi partnerių. „Invega“ priemonės „ASAP“ ir „Paskolos paveiktam verslui“ gali greitai padėti įmonėms. Tačiau joms šiuo metu numatyta per mažai pinigų, o jų filtrai per tankūs. Lėšas reikia didinti bent iki milijardo, ir greitai“, – teigė S.Gustainis.

Paulius Kunčinas, tarptautinio apribotos rizikos investicijų fondo „Covalis Capital“ vyriausiasis ekonomistas, taip pat atkreipė dėmesį, kad Lietuva gali praleisti tinkamą momentą skolintis ir sukaupti finansinį rezervą, kurio reikės išgyvenimui. „Europos Sąjungos planuojami pinigai nuo COVID-19 nukentėjusių ekonomikų skatinimui priklauso nuo politinių diskusijų, kuriuose pirmu smuiku groja didžiosios šalys. Tikėtis, kad jie susitars greitai ir Lietuva laiku gaus pigių pinigų – loterija“, – sakė jis.

Ekspertas atkreipė dėmesį, kad dauguma Europos šalių ES paramos nelaukia – skolinasi. Prie mūsų kaimynės Latvijos ir daugelio kitų šalių šiandien prisijungė ir Graikija, kuri platina 3,5 milijardų dydžio paskolos obligacijas (bondus).

Andrius Romanovskis, Lietuvos draudikų asociacijos prezidentas atkreipė dėmesį, kad daugelis Europos valstybių karantino paveiktam smulkiajam verslui siūlo ne tik paskolas, bet ir tiesioginę paramą – grantus. Pasak jo, tai leistų išgyventi labiausiai pažeistoms Lietuvos įmonėms.

PEG vertinimas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)