„Jis (E. Bėrontas – BNS) rytoj (penktadienį – BNS) ateina pas ministrą, 8 val. suplanuotas susitikimas ir tada ministras teismo nustatyta tvarka pasielgs. (...) Vykdome teismo sprendimą, esame teisinė valstybė, teismas taip nusprendė, mes neturime kito pasirinkimo. Žmogus turi grįžti į darbą, mes jį grąžiname“, – BNS sakė ministro patarėja Vitalija Jankauskaitė.

Anot jos, anksčiau skelbtas NMA vadovo konkursas, kurį laimėjo direktoriaus pavaduotojas Tomas Orlickas, yra anuliuojamas.

„Kadangi T. Orlickas buvo direktoriaus pavaduotojas, jis ir liks pavaduotoju, o dabartinis laikinasis įstaigos vadovas Vaidas Timinskas buvo departamento vadovu, tai jis grįš ten, kur dirbo anksčiau“, – sakė V. Jankauskaitė.

Su E. Bėrontu BNS kol kas nepavyko susisiekti.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas trečiadienį patenkino E. Bėronto skundą ir nusprendė jį grąžinti į Europos Sąjungos (ES) paramą skirstančią NMA. Teismas taip pat įpareigojo E. Bėrontui sumokėti kompensaciją, kuri, pasak V. Jankauskaitės, siekia beveik 22,3 tūkst. eurų.

E. Bėrontą antrai kadencijai paskyręs, tačiau vėliau iš pareigų jį atleidęs tuometinis žemės ūkio ministras Bronius Markauskas sako neturėjęs priekaištų NMA vadovui.

„Aš savo nuomonę buvau išreiškęs pratęsdamas jam kadenciją, nes darbo prasme aš jam priekaištų neturėjau, o visus kitus dalykus aiškinosi teismas. Jeigu teismas nerado pagrindo, dėl ko jis buvo atleistas, reiškia, toks sprendimas yra teisėtas“, – BNS sakė B. Markauskas.

B. Markauskas sausį paskyrė E. Bėrontą vadovauti NMA antrai kadencijai, nors pastarasis buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas teisėsaugos tyrime dėl beveik 4 mln. eurų ES lėšų iššvaistymo.

Tuomet B. Markauskas teigė, kad NMA vadovas „sėkmingai įgyvendino“ jam ir agentūrai keltus tikslus, tačiau ministras pripažino, kad jei NMA vadovui būtų pareikšti įtarimai, jis turėtų iš karto atsistatydinti.

B. Markausko sprendimas paskirti E. Bėrontą buvo sulaukęs šalies vadovų kritikos. Prezidentės patarėjas vidaus politikai Mindaugas Lingė sausį tvirtino, jog sprendimas E. Bėrontą paskirti antrai kadencijai kompromituoja žemės ūkio ministrą ir mažina pasitikėjimą institucija. Premjeras Saulius Skvernelis sausį teigė, kad E. Bėrontas kenkia agentūros darbui.

B. Markauskas vėliau aiškino apie E. Bėrontą gavęs papildomos informacijos, kurios detalizuoti nenorėjo, ir sausio viduryje jį atleido. Jo teigimu, oficiali atleidimo priežastis yra „sudėtingas vadovo darbas ir susiklosčiusios aplinkybės“.

Naujienų portalo 15min.lt duomenimis, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) tyrime, kuriame apklaustas ir E. Bėrontas, analizuoja, ar kitas buvęs tarnybos vadovas Saulius Silicikas, jau nebedirbdamas NMA, esą siekė, jog parama būtų skirta ūkininkams, kurių įrangos tiekėja yra bendrovė „Biržų žemtiekimas“ – ji siejama su Seimo nariu „valstiečiu“ Viktoru Rinkevičiumi, be to, jai vadovauja S. Silickas.

Naują NMA vadovo konkursą laimėjęs T. Orlickas į šias pareigas iki šiol nebuvo paskirtas.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)