Kaip teigia Vilniaus meras Valdas Benkunskas, apie Ceikinių ąžuolo kirtimą Vilniaus savivaldybei nebuvo pranešta, viskas buvo atliekama ne darbo dieną, šeštadienį.

„Galiu patvirtinti dar kartą, kad Vilniaus miesto savivaldybė nuosekliai nuo pat pradžių, kai vystytojai kreipėsi dėl šios teritorijos išvystymo, laikėsi savo pozicijos, kad šimtametis ąžuolas, kuris, skaičiuojama, gali būti 130 metų senumo ir beveik 20 metrų aukščio, turi būti išsaugotas, įtrauktas į projekto eigą.

Vystytojai su tokiomis užuominomis ir kreipėsi į savivaldybę pirmiausia, vėliau prasidėjo spekuliacijos, kad ąžuolas neturi perspektyvos, trukdo inžineriniams tinklams ir pan.“, pirmadienį žurnalistams kalbėjo meras.

Anot jo, po šio vystytojo veiksmo atsakas bus labai griežtas ir bekompromisis.

„Mes vertiname situaciją labai paprastai: tai kažkokie 90-ieji metai, kai nesiskaitoma nei su bendruomenės nuomone, nei su atsakingų institucijų sąlygomis. Traktuojama, kad privačioje nuosavybėje galiam daryti bet ką. Šiuo atveju pasirinktas kelias, nesiskaitant nei su teise, nei su sveiku protu ar morale, galvojant, kad jei problema medis, tai jį nupjaunant problema išsisprendžia. Problemos eina į kitą lygį. <...>

Po tokio veiksmo atsakas bus labai griežtas ir bekompromisis. Savivaldybės teisininkai jau baigia parengti prašymą generalinei prokuratūrai pradėti ikiteisminį tyrimą bent dėl trijų Baudžiamojo kodekso straipsnių pažeidimų, t. y. dėl nusikalstamų veikų, už kurias gresia baudžiamoji atsakomybė“, dėstė meras.

„Matome, kad padaryta žala gamtai, savivaldžiavimas ir statybas reglamentuojančių teisės aktų pažeidimas“, patikslino jis.

Valdas Benkunskas

Kaip teigia, ketvirtadienį planuojama susitikti su Nekilnojamojo turto plėtros asociacija. Be kita ko, bus sprendžiamas ir baudų politikos klausimas.

„Kad tokie atvejai iš jų pusės būtų aiškiai traktuojami, jog tokiems veiksmams Vilniuje – ne vieta. Lygiai taip pat klausimas dėl baudų politikos. Matyt, jokios baudos nepadės, todėl mes dedame akcentą į baudžiamąją atsakomybę. Kol neatsiras baudžiamoji byla ir kol teismai nepriims apkaltinamųjų nuosprendžių, tol prevencijos prieš nesąžiningus ir jokių skrupulų neturinčius vystytojus mes neįsivesime.

Baudų politika bus peržiūrėta. Pirminiais skaičiavimais, šis medis, pagal savivaldybės galiojančią tvarką, gali būti įvertintas 130 tūkst. eurų. Pagal Aplinkos ministerijos tvarką, bauda išvis atrodo juokingai – keli tūkstančiai eurų. Matyt, įsivertinęs tokią baudų politiką vystytojai ir priėmė cinišką sprendimą: susimokėsime kelis šimtus ar tūkstančius eurų. Tai teoriškai leistų jiems išsivalyti sklypą nuo medžių, įsirengti parkavimo vietas ir viskas vis tiek išeitų į didelį pliusą“, – kalba meras.

„Tokio atveju adekvatus baudimas turėtų prasidėti nuo pusės milijono eurų. tada galime kalbėti, kad prevenciškai gali užkardyto tokius atvejus“, – mano jis.

V. Benkunskas pažymi, kad šiame sklype objektas dar nėra gavęs statybų leidimo, o jo vystytojas po šio įvykio gali ir nebegauti.

„Objektas net nėra pradėtas statyti. Kitaip tariant – jis pradinėje statybų iniciavimo stadijoje. Projektiniai pasiūlymai nėra patvirtinti, vyksta diskusijos, kaip tas sklypas galėtų būti užstatytas. Aš neįsivaizduoju, ką dabar turėtų atnešti sklypo savininkas į savivaldybę, kad tenkintų tiek savivaldybės, tiek visuomenės lūkestį, kas tam sklype galėtų būti.

Mano subjektyviu vertinimu, jeigu būtų atneštas planas, kad visame perimetre būtų užsodintas ąžuolų parkelis, tokiu atveju diskusija galima. Visais kitais atvejais nežinau, kokiais argumentais reikėtų šnekėtis, kad po šio atvejo pirmiausia patvirtintume projektinius pasiūlymus ir galiausiai būtų išduotas statybų leidimas“, – komentuoja Vilniaus meras.

Šeštadienį Vilniuje nukirtus ilgaamžį ąžuolą, pasipiktinę šiuo įvykiu miesto gyventojai pirmadienį organizuoja protestą prie Vilniaus miesto savivaldybės, rašo portalas Madeinvilnius.lt.

„Jeigu tau rūpi, kad tokie akibrokštai daugiau nesikartotų, gegužės 22 d., pirmadienį, 14-19 val. ateik į protesto mitingą-budėjimą prie Vilniaus miesto savivaldybės. Atsivesk savo draugus, pranešk apie šį protestą savo profilyje ir paragink ateiti. Jei gali, pasidaryk ir atsinešk plakatą“, – rašoma kvietime.

Kvietime taip pat teigiama, jog protestuotojai reikalaus adekvačių bausmių gamtos niokotojams, politikų ir darbuotojų atsakomybės, bei įstatymų keitimo.

„Delfi“ primena, kad šį sklypą Ceikinių gatvėje maždaug prieš aštuonerius metus įsigijo įmonė „Rinktinės NT“. Šiuo metu čia vykdomos statybos.

Vilniaus meras V. Benkunskas šeštadienį ąžuolo nukirtimą pavadino vandalizmu ir patikino, kad nekilnojamo turto vystytojai leidimų medžio kirtimui neturėjo. Meras pridūrė, kad ketina kreiptis į teisėsaugą. Nepasitenkinimą išreiškė ir prezidentas Gitanas Nausėda, pavadinęs tai barbarišku išpuoliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)