Policijos pareigūnai, kuriuos lydėjo kovos su organizuotu nusikalstamumu būrys, reidus teisinės firmos, užsiimančios ofšorinių bendrovių kūrimu pasaulio turtingiesiems ir galingiesiems, atliko „be jokių incidentų ar trukdžių“, išplatintame pranešime nurodė prokurorai.

Pareigūnai pažymėjo, kad kratos buvo surengtos šios bendrovės būstinėje, įsikūrusioje Panamoje, ir jos filialuose.

Praėjusią savaitę valstybės prokuroro biuras Panamoje pranešė, kad jis pradės tyrimą dėl informacijos, kurią atskleidė 11,5 mln. duomenų nutekinimas iš bendrovės „Mossack Fonseca“, sukėlęs atgarsius visame pasaulyje.

Pareigūnai nurodė, kad tyrimu bus siekiama nustatyti, kokie nusikaltimai galėjo būti padaryti ir kas juos padarė, taip pat bus siekiama įvertinti galimą finansinę nutekinimo žalą.

Milžinišką nutekintų dokumentų pluoštą iš anoniminio šaltinio įsigijo Vokietijos dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“, o su žiniasklaidos priemonėmis visame pasaulyje jais pasidalijo Tarptautinis tyrimą atliekančių žurnalistų konsorciumas (ICIJ).

Nutekinta informacija pagrįstas tyrimas, kuris yra iki šiol didžiausia tokio pobūdžio operacija, atskleidė, kad mokesčių rojuose sąskaitų turėjo 140 politinių lyderių ir kitų svarbių veikėjų, įskaitant vieną Rusijos prezidento Vladimiro Putino artimą patikėtinį, Kinijos prezidento Xi Jinpingo šeimos narius, Ukrainos prezidentą Petro Porošenką ir Britanijos premjero premjero Davido Camerono velionį tėvą.

Pirmąja politine milijonų dokumentų apie ofšorines sąskaitas paviešinimo auka tapo Islandijos premjeras Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas, kuris buvo priverstas atsistatydinti, kai iš nutekintų įrašų tapo žinoma, kad jis naudojosi ofšorine bendrove, siekdamas nuslėpti didžiules pinigų sumas tuo metu, kai šalies ekonomiką buvo ištikusi krizė.

Pačios savaime ofšorinės bendrovės nėra nelegalios, tačiau jomis gali būti pasinaudoti siekiant plauti pinigus arba išvengti mokestinių prievolių savo šalyse.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)