Pakartotinį prašymą – šį kartą nurodę kitas aplinkybes – pateikė bendrovė „Belkali-Migao“, kurią „Belaruskalij“ įkūrė kartu su Kinijos įmone „Migao Corporation Ltd“, BNS patvirtino „Lietuvos geležinkeliai“.

LTG trečiadienį pranešė atmetusi dviejų bendrovių – „Belkali-Migao“ ir Baltarusijos valstybės valdomos viena didžiausių šalies ekspeditorių „Belintertrans“ – prašymus. Abi jos kreipėsi dėl krovinio vežimo pagal sutartis, kurios jau negalioja, arba jos neturi sutarčių su LTG.

LTG trečiadienį teigė, kad jei įmonės pateiktų naujus prašymus su naujais argumentais, jiems atmesti reikėtų tvirto teisinio pagrindo.

Tuo metu dėl „Belaruskalij“ antrinės trąšų eksporto bendrovės „Belorusskaja kalinaja kompanija“ (BKK) prašymo pasirašyti sutartį LTG kol kas nesiėmė jokių veiksmų ir laukia vyriausybinės strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos išvados.

Šią savaitę LTG taip pat gavo dar dviejų bendrovių – Lietuvos „Lit Salt Trade“ ir „Belintertrans Baltik“ – paraiškas vežti „Belaruskalij“ trąšas.

Dėl visų paraiškų LTG kreipėsi į vyriausybinę komisiją. Dalį prašymų, BNS žiniomis, ji jau pradėjo nagrinėti arba tai padarys šį ketvirtadienį.

LTG praėjusią savaitę pranešė oficialiai informavę „Belaruskalij“ apie Vyriausybės nutarimą nuo vasario 1 dienos nutraukti bendrovių sutartį. Vyriausybė tikisi, kad jos sprendimas padės išvengti itin didelių nuostolių, jei „Belaruskalij“ pateiktų ieškinius teismams.

Pagal 2018 metais pasirašytą ir iki 2023 metų pabaigos galiojančią sutartį LTG nuo Baltarusijos sienos iki Klaipėdos uosto per metus perveža apie 11 mln. tonų kalio trąšų. Pagal sutartį ją galima nutraukti apie tai perspėjus prieš 12 mėnesių.

Pernai gruodžio 8 dieną įsigaliojo JAV sankcijos „Belaruskalij“, tačiau trąšos per Lietuvą toliau važiuoja. Balandžio 1-ąją įsigalios pernai gruodžio pradžioje paskelbtos JAV sankcijos ir „Belorusskaja kalinaja kompanija“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)