Po susitikimo Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis dėstė, jog kalbėta kaip geriau panaudoti bedarbių perkvalifikavimui skirtas lėšas.

„Jeigu verslas dalyvautų bedarbių perkvalifikavimo programose, būtų suinteresuotas sau pasiruošti tinkamų specialistų, man atrodo, šiandien įdarbinimo problemos būtų sprendžiamos efektyviau, - po susitikimo dėstė R. Dargis. - Tarkime, įmonei Marijampolėje trūksta darbuotojų, ji kreipiasi į Darbo biržą, sakydama, kiek jai reikia darbuotojų. Tiek įmonė, tiek Darbo birža turi savo pinigų, kuriuos skirs darbuotojui, bet jeigu Darbo birža padengia dalį žmogaus mokymui skirtų lėšų, gaunamas maksimalus rezultatas: praktiškai pasiruošęs žmogus ateina dirbti.“

Pasak jo, tai reikštų, kad bedarbis būtų ruošiamas konkrečiai darbo vietai, o išlaidas jo mokymui darbdavys ir Darbo birža galėtų dalintis pusiau.

„Pinigų daugiau nereikia, jie ir taip šiandien yra skiriami per Darbo biržą“, - konstatavo R. Dargis.

Jis dėstė, jog buvo pateikta ir daugiau pasiūlymų, pavyzdžiui, į profesinių mokyklų tarybas įtraukti verslo atstovus, kurie galėtų pasisakyti dėl mokymo programų paklausos rinkoje.

Be to, kalbėta, kaip galima būtų keisti studentų parengimą darbui, pavyzdžiui, per dualinį mokymą, pameistrystę, iš dalies ir verslo, ir valstybės finansuojamas praktikas, taip pat per ilgesnes praktikas.

„Verslas iš esmės stokoja kvalifikuotų žmonių, švietimo sistema juos ruošia, bet yra problemų dėl ruošimo kokybės, - apibendrino R. Dargis. - Po dviejų savaičių vėl rinksimės diskutuoti, kuria linkme judame, nes buvo daug pasidalinta patirtimi, socialinės apsaugos ir darbo ministrė dalinosi Hamburgo žemių patirtimis, kaip veikia sistema, švietimo ministras kalbėjo apie olandų patirtis, bandysime tas patirtis integruoti ir parengti sistemą, kuri atitiktų Lietuvos galimybes."

Vyriausybėje trečiadienį vyko susitikimas, kuriame dalyvavo premjeras Algirdas Butkevičius, švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, ūkio ministras Evaldas Gustas ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)