Apgyvendinimo viešbutyje paslaugoms pirkti Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacija paskelbė supaprastintą atvirą konkursą.

Iki balandžio 10 dienos visi norėję galėjo teikti savo pasiūlymas, tačiau jie turėjo atitikti tokius reikalavimus: viešbutis turi būt ne prastesnis nei 4 žvaigždučių ir netoliau nei 1,5 kilometro atstumu nuo Vingio parko, kur ir vyks varžybos.

Tokias sąlygas atitikti galinčių viešbučių ratas susiaurėja ir dėl to, kad kambarių prašoma 170 asmenų. „Kambarių poreikis – 80 proc. dviviečių ir 20 proc. vienviečių kambarių“, – rašoma pirkimo techninėje specifikacijoje.

Kiek pavyko išsiaiškinti DELFI, tokius reikalavimus Vilniuje atitinka tik vienas viešbutis – „Crowne Plaza Vilnius“.

Pavyzdžiui, hotels.com duomenimis, Vilniuje yra 23 viešbučiai, turintys 4 arba daugiau žvaigždučių reitingą, tačiau tik „Crowne Plaza Vilnius“ yra arčiau nei 1,5 kilometro atstumu nuo Vingio parko (nutolęs 0,7 km).

Vienintelis pareiškė norą

Kaip DELFI informavo Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos atstovas spaudai Dalius Matvejevas, birželio 21–25 dienomis vyksiančių varžybų dalyvių apgyvendinimų susidomėjo tik „Draugystės“ viešbutis.

„Crowne Plaza Vilnius“ valdanti įmonė priklauso prezidento Algirdo Brazausko našlei Kristinai Brazauskienei ir jos sūnui Ernestui Butrimui.

„Draugystės“ viešbučio privatizacijos istorija jau daug metų persekioja K. Brazauskienę. Daugiau nei prieš dešimtmetį buvo kilęs skandalas, kurio metu teigta, kad A. Brazauskas, būdamas prezidentu, asmeniškai rūpinosi tuo, kad viešbutis atitektų K. Brazauskienei.

Kaip rodo Registrų centro duomenys, šiuo metu „Draugystės“ viešbutis turi du akcininkus, K. Brazauskienei priklauso dešimt iš 2 tūkst. akcijų, E. Butrimui – likusios 1990.

Penkiakovės federacijos konkurse jie pasiūlė tokią kainą: 59,40 eurų už parą vienam žmogui.

Galima paskaičiuoti, kad iš viso apgyvendinimas turėtų kainuoti 40,4 tūkst. eurų (59,4 x 4 paros x 170 asmenų).

Sąlygų reikėjo būtent tokių

D. Matvejevas negalėjo tiksliai atsakyti, ar Vilniuje yra dar viešbučių, kurie atitiktų federacijos iškeltus reikalavimus.

„Į tai nesigilinome, bet pirma šaunanti į galvą mintis yra „Balatonas“ Žvėryne. Naujamiestyje dabar yra daug įvairių viešbučių, nesu tikras dėl jų kategorijų ir atstumo nuo Vingio parko“, – sakė jis.

Kaip nurodoma „Balatono“ interneto svetainėje, viešbutis turi 28 kambarius, kai sportininkams reiktų bent 68 dviviečių ir 34 vienviečių (iš viso 102). „Crowne Plaza Vilnius“ nurodo turintis 108 kambarius.

Dėl 1,5 kilometro atstumo D. Matvejevas aiškino taip: „Federaciją konsultuojantis viešųjų pirkimų specialistas, sudarant paslaugų pirkimo konkurso sąlygas, išaiškino, kad turime skelbti tokias sąlygas, kurios geriausiai tenkintų mūsų, kaip renginio organizatorių, poreikius. Todėl vienintelis kriterijus, kuriuo rėmėmės sudarydami sąlygas, yra patogumas sportininkams“.

Jis dėstė, jog svarbiausia 2017 metų šiuolaikinės penkiakovės pasaulio taurės finalo varžybų dalis tris dienas iš eilės vyks Vingio parke.

Dalius Matvejevas

„Ten vyks fechtavimosi papildomas etapas, jojimas ir kombinuotoji bėgimo bei šaudymo rungtis. Kiekvieną dieną renginys Vingio parke vyks apie 4,5 val., o kiekvieną dieną varžybose dalyvaus ne visi čempionato dalyviai.

Birželio 23 dieną vyks vyrų varžybų finalas, birželio 24 – moterų, birželio 25 – mišrių estafečių. Kurią nors dieną nedalyvaujantys varžybose sportininkai, jų treneriai, aptarnaujantis ir lydintis personalas mėgsta atvykti stebėti kitų sportininkų pasirodymus, o gyvendami kuo arčiau varžybų vietos jie tą galėtų daryti savarankiškai – kada panorėję atvykti ir išeiti atgal į viešbutį. Tai gerokai palengvintų organizatorių darbą logistikos srityje ir būtų patogiausia dalyviams“, – pasakojo federacijos atstovas.

D. Matvejevas pridūrė, jog federacija ketina taupyti lėšas ir svarsto galimybę visų renginio dalyvių – ir dalyvaujančių tą dieną varžybose, ir nedalyvaujančių – maitinimą pietumis organizuoti Vingio parke.

„Tad galimybė visiems savarankiškai atvykti į renginio vietą yra taip pat labai svarbi. Taip pat pėsčiomis lengvai pasiekiama renginio vieta suteiktų galimybę renginio dalyviams bet kuriuo paros metu atvykti pasimankštinti, pasitreniruoti Vingio parke“, – argumento jis.

D. Matvejevas taip pat pabrėžė, jog varžybų dalyvių apgyvendinamo paslaugos bus apmokamos iš jų pačių sumokėtų starto mokesčių.

Viskas suprantama

„Crowne Plaza Vilnius“ generalinis direktorius E. Butrimas DELFI aiškino, kad jo federacijos pirkime nurodyti reikalavimai nestebina.

„Neseniai turėjome kitą tarptautinį renginį, susijusį su sportu. Buvo reikalavimas, kad būtų prie Vingio parko dėl to, kad tie sportininkai kiekvieną rytą eidavo sportuoti“, – sakė jis.

Ernestas Butrimas

E. Butrimas nesileido į kalbas apie tai, ar esant laisvesniems reikalavimams atsirastų didesnė konkurencija, o tai verstų mažinti pasiūlymų kainas.

„Jei būčiau organizatorius, ką galima suprasti: toks renginys vyksta, reikia konferencijų salės, kur vyksta susirinkimai, aptarimai, vyksta renginiai. Įsivaizduokite, jei išvis laisvą formą... Per organizatorių prizmę žiūrint, reikia tokį kiekį žmonių suvaldyti. Žmonės turi būti pamaitinami“, – kalbėjo jis.

Galėtų pasiūlyti mažesnę kainą

DELFI dėmesį į šį viešąjį pirkimą atkreipė neįvardintu likti panoręs kelionių agentūros atstovas. Jis tvirtino, kad su panašaus pobūdžio reikalavimais, kurie iš pažiūros parengti vienam dalyviui, susiduria nuolat.

„Iš praktinės pusės viskas labai paprastai – organizuojamas renginys, o pirkimo reikalavimai yra visiškai subjektyvūs. Kai tokie reikalavimai, mes net negalime dalyvauti“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis teigė, kad konkrečiai šiuo atveju, jei reikalavimas būtų ne prastesniam nei 3 žvaigždučių viešbučiui ir 3 kilometrų spinduliu nuo Vingio parko, tada kaina dalyviams būtų perpus mažesnė.

„Mes pasiūlytume kur kas pigiau. Dabar kainuos 40,4 tūkst. eurų, o aš žinau viešbutį, kuris apgyvendintų už 22 tūkst. eurų“, – sakė DELFI šaltinis.

Jis pridūrė, kad jei sąlygos būtų nors šiek tiek laisvesnės, būtų daugiau konkurencijos.

„Ne tai kad daugiau, bet ji apskritai bent jau atsirastų. Pradėkime nuo to“, – sakė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (201)