„Mes tą suprantame ir vertiname labai teigiamai, nes be šių dalykų mes vėl būsime ribojami šiame versle, taigi kitos išeities nėra. Galimybių pasas be jokių apribojimų duos naudos ir verslui, ir visuomenei, kurią kaip tik galėdami skatinsime skiepytis“, – teigė R. Pranka.

Vis dėlto jis pripažįsta, jog toks Vyriausybės sprendimas tikrai gali pakenkti tokio pobūdžio verslams, kaip kavinės, barai ar naktiniai klubai, nes, bet kokiu atveju, ne visi galės ten eiti. Taigi išlieka didelė tikimybė, jog nepavyks surinkti tiek pajamų, kiek prieš karantiną, kai į kavines galėjo eiti visi.

Anot barų ir kavinių atstovo, tokiu būdu ir jie galės skatinti žmones kuo daugiau skiepytis, jog visi galėtų naudotis jų paslaugomis.

„Mūsų „targetas“ yra plius minus 25-erių metų amžiaus žmonės, kurie sunkiausiai skiepijasi, nes galvoja, kad yra nepašaunami tankai arba tiesiog tingi. Mes kaip tik šiandien diskutavome, o prieš tai ir savivaldybei siūlėme naktiniuose klubuose bei baruose atidaryti skiepijimo punktus ir taip prisišaukti tą jaunimą, kuris sunkiausiai skiepijasi“, – pasakojo asociacijos prezidentas.

Vis dėlto, jeigu Vyriausybė įvestų papildomus ribojimus su galimybių pasu, R. Pranka būtų nusiteikęs labai priešiškai: „Jeigu būtų įvestas galimybių pasas ir kažkokie papildomi apribojimai: atstumai, kaukių nešiojimas, ribojamas žmonių kiekis viduje ir panašiai, tai tada vertiname labai neigiamai – kam tada tas galimybių pasas? Bet kol kas, kaip supratau, jokių apribojimų su galimybių pasu nebus, žmonės galės elgtis kaip ir prieš karantiną. O tai mus tenkina, nes tuo pačiu ir mes rodysim, kad žmonėms reikia vakcinuotis, jog galėtų smagiai praleisti laiką“.

Raimundas Pranka

Be to, LBKA prezidentas pažymi, jog didelių problemų galimybių paso tikrinime nemato: „Kai tik buvo įvestas galimybių pasas, mes dirbome su SMS sistema, kuri veikė tikrai gerai. O šiaip, galima papildomai samdyti žmogų, kuris tą patikrą atliks, arba užtenka neparduoti gėrimo, jeigu asmuo neparodys paso, ir išprašyti jį lauk“.

Asociacijos prezidentas pripažįsta, jog tai gali sukelti sunkumų, tačiau tai bus jų pareiga bei atsakomybė, ir lygina tai su asmens dokumentų tikrinimu.

„Galima sakyti, tai tas pats, kas tikrinti dokumentus, ar žmogus turi teisę vartoti alkoholinius gėrimus. Jau tą darėm ir didelių patogumu nesukėlė, o tai tebūtų papildoma funkcija. Gali būti, jog užtruks ilgiau, kol žmonės pateks į vidų, arba bus lėčiau aptarnaujami, tačiau nieko nepadarysi – taip jau yra.“

Pasak jo, nors klientai po karantino sugrįžo dideliais būriais, vis dėlto prarastų pajamų, atidėtų mokesčių ir skolų už nuomą skaičiai yra didžiuliai.

„Paramos esame gavę labai nedaug palyginus su tuo, kiek skolingi mes esame, taigi niekas čia rankomis labai neploja. Viskas, ką mums čia pavyksta uždirbti – jeigu pavyksta – yra skiriama skoloms grąžinti“, – atviravo barų atstovas.

Anot jo, neskaitant skolų, šiuo metu barų bei kavinių situacija yra panaši, kaip ir prieš pandemiją: „Labai džiaugėmės, kai žmonės sugrįžo, nes labai norėjome tos laisvės. Tam tikrų suvaržymų buvo, norisi laisviau, bet visi suprantame pandemijos grėsmę“.

Paklaustas, kam karantinas smogė stipriau – barams ar kavinėms – asociacijos prezidentas tikina, jog daugiausia laimėjo tie, kurie turi didesnį lauką, nes vasaros pradžioje uždarose erdvėse buvo labai apribotas žmonių kiekis. O vėliau, atsiradus galimybių pasui, daug kas vis tiek nenorėjo eiti į vidų, nes daugelis geru oru mėgsta būti lauke.

„Tie, kas turėjo didesnes terasas, daugiausia ir laimėjo, daugiausia pardavė“, – kalbėjo jis.

LBKA prezidento teigimu, naujausias Vyriausybės siūlymas drausti nepasiskiepijusiems naudotis kontaktinėmis paslaugomis ar jas vykdyti daugelyje uždarų patalpų yra sveikintinas: „Mes manom, jog tai yra gerai. Jau matosi kryptis, matosi ryžtingi Vyriausybės sprendimai bei planai. Tokioje padėtyje, kokioje esame dabar, šitas sprendimas būtų teigiamas, juk kitos išeities su šia pandemija nėra. Tik skiepai gali išgelbėti mūsų verslą, taigi mes neprieštaraujam ir labai pritariam“.

Delfi primena, jog trečiadienį (rugpjūčio 4 d.) Vyriausybė iš esmės pritarė griežtesniems ribojimams imuniteto neturintiems asmenims. Neturintiems galimybių paso nebus galima naudotis ar teikti daugumos kontaktinių veiklų bei paslaugų uždarose patalpose, t.y. kavinėse, baruose, klubuose, didelėse parduotuvėse, grožio salonuose ir pan. Plačiau apie ribojimus galimai skaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)