Šiuo metu galiojanti tvarka leidžia pareiškėjui supaprastinta procedūra gauti leidimą aptarnavimo erdvei išplėsti.

Į „Vakarų ekspreso“ redakciją kreipęsis namo gyventojas Petras nuogąstauja dėl iš kaimynystės visai dingstančios ramybės, nes dabar verslas veržiasi ir į vidinį namo kiemą – statyti lauko terasą planuojama ne tik Žvejų gatvėje, bet ir pietinėje namo pusėje esančiame kieme.

Gina teisę į ramybę

„Gyvenu čia 37-erius metus ir tokio savivaliavimo dar nemačiau.Buvo bandymų užimti šį kiemą, bet neleidome. Kažkada susidūrėme su pasipriešinimu, buvo ir langai išdaužti. Bet pasiekėme savo. Pasieksime ir dabar. Jokiais būdais neleisime sklisti triukšmui iš abiejų pusių“, – sakė Petras.

Namo gyventojai neprieštarauja verslui aplink – pakančiai žiūri į trijų barų vykdomą veiklą artimoje kaimynystėje. Bet pastebėję baro terasos statybas ir kitoje namo pusėje, sukruto ir kreipėsi į Savivaldybę.

Tačiau po kreipimosi teko nusivilti. Kaimynų manymu, supaprastinta maitinimo įstaigų aptarnavimo vietų išplėtimo tvarka tarnauja verslui, pamirštama gyventojų teisė į ramybę ir nevertinamas kiekvienas atvejis atskirai.

Pasak gyventojų, vidinį kiemą supa keturios sienos. Skleidžiami garsai čia rezonuoja, todėl keliamas triukšmas labiau girdimas.

Vengdami iš Žvejų gatvės sklindančio triukšmo gyventojai miegamuosius kambarius įsirengė pietinėje pastato pusėje. Uždaras kiemas jiems lig šiol teikė ramybę.

„Su pirmaisiais baro šeimininkais buvome sutarę, kad visų svarbiausia – dialogas. Su jais sekėsi bendrauti. Į mūsų norą turėti tylų kiemą buvo atsižvelgiama. Dabar baras priklauso ketvirtam ar penktam šeimininkui. Jis su mumis nepasitaręs pasinaudojo Savivaldybės teikiama lengvata ir pradėjo terasos statybos darbus“, – kalbėjo namo gyventoja Ingrida Saikevičiūtė.

Žada gerbti kaimynų ramybę

Naujasis baro vadovas Renaldas Barauskas žada gerbti kaimynų ramybę ir įstatymus. Verslininkas sako, kad terasoje nei triukšmaujama, nei rūkoma nebus.

„Gerbiame kaimynus, įstatymus taip pat. Terasą turėsime tol, kol galios leidimas ją turėti. Rūkoma čia nebus, didelių diskotekų nerengsime. Kvietėme kaimynus arbatos ir kavos. Norime susidraugauti.

Sprendimo nesame dar priėmę, bet terasa dirbs trumpiau. Tikrai nenorime trukdyti ir triukšmauti vidiniame kiemelyje“, – kalbėjo R. Barauskas.

Derinti su gyventojais neprivalo

Klaipėdos savivaldybės administracijos Licencijų ir leidimų skyriaus vyresnysis specialistas Rimantas Armonas paaiškino, kad aptarnavimo vietai išplėsti licencijos nereikia. Šiuo metu miesto valdžia yra priėmusi supaprastintą leidimų plėsti darbo plotus išdavimo procedūrą ir verslininkai tuo naudojasi.

„Tai nėra licencijuojama veikla. Pareiškėjas pateikia prašymą aptarnavimo vietos veiklai išplėsti ir schemą su užimamo ploto baldų išdėstymu.

Šiuo metu leidimų išdavimų teisės aktuose nėra reikalavimo veiklos išplėtimo derinti su gyventojais, kai veikla vykdoma ant valstybinės žemės.

Miesto valdžios sprendimu dėl karantino sukeltų ribojimų viešojo maitinimo įmonėms leista plėsti aptarnavimo plotus. Taip pat įmonės atleistos nuo rinkliavos už leidimų išdavimą“, – teigė R. Armonas.

Skundžiasi triukšmu

Žvejų gatvės gyventojai dažnai turi nusiskundimų dėl iš gatvėje sklindančio triukšmo. Dėl to šioje gatvėje įsikūrusių barų šeimininkai yra sutarę lauko terasose klientus aptarnauti tik iki vidurnakčio.

Policijos duomenimis, praėjusiais metais dėl Žvejų gatvėje įvykdytų nusikalstamų veikų buvo pradėti 98 ikiteisminiai tyrimai. Iš jų 20 dėl vagysčių, 16 – viešosios tvarkos pažeidimų, 3 dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti.

„Šiais metais iki birželio 30 d. iš viso pradėti 33 ikiteisminiai tyrimai. Iš jų 4 – dėl vagysčių, 16 – dėl viešosios tvarkos pažeidimų. Dėl disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti ikiteisminių tyrimų nepradėta“, – informavo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė.