Šeštadienį, nuo 14 valandos, barų darbuotojai ketina surengti 15 minučių trukmės protesto akcijas ir stovėti prie uždarytų maitinimo įstaigų. Akciją organizuoja Vilniaus naktinis aljansas (VNA) ir Lietuvos barų ir kavinių asociacija.

Kvietime feisbuke nurodoma, kad demonstracija rengiama daug mėnesių nesulaukiant Vyriausybės paramos.

VNA pirmininkas Markas Adamas Haroldas „Delfi“ patikina, kad barai yra desperatiškoje situacijoje, kadangi nebegali ilgiau laukti.

„Mes tikimės, ir mes jau žinome, kad mums reikia daugiau dėmesio iš valdžios, kad ji visai nesupranta, kiek desperatiška yra mūsų situacija. Ji dirba, kad suteiktų paramą, bet gal nesupranta, kad tą paramą reikia suteikti greičiau. Mes norime pasakyti, kad nebegalime palaukti dar savaitę, dvi savaites, tris savaites. Mums tos paramos reikėjo jau vakar“, – sako M. A. Haroldas.

Jis prie akcijos kviečia prisijungti visas maitinimo įstaigas Lietuvoje ir patikinama, kad deramasi su savivaldybėmis dėl leidimų.

„Kalbamės su Vilniaus savivaldybe, registruojame visas įstaigas, kurios nori dalyvauti, jos nurodo, kiek žmonių galėtų būti. Mes visą informaciją savivaldybėms perduosime ketvirtadienį, kad žinotų, kas, kur ir kiek bus šeštadienį. Vilniaus savivaldybė pasakė, kad viskas gerai, ir tikimės, kad tą patį ir kitos savivaldybės pasakys“, – tvirtina M. A. Haroldas.

Jis patikina suprantąs, kad epidemiologinė situacija dar nėra gerai ir būtų rizikinga atidaryti barus.

„Yra rizika dėl viruso trečios bangos. Mes iš esmės pritariame, kad turėtų būti labai atsargus atidarymas ir dėl to sakome, geriau jūs duokite mums subsidijas, kurias pažadėjote duoti, kompensuokite už uždarymus. Tada mes galime toliau stovėti, neveikti, bet nebūsime skolose. Tai būtų geresnė praktika. Bet jei paaiškės, kad kiti sektoriai gali veikti, o mes negalime veikti, tikrai kelsime klausimą dėl nelygybės“, – sako VNA pirmininkas.

Renginyje privalomos kaukės, organizatoriai prašo laikytis ne mažesnio nei 2 metrų atstumų tarp žmonių, nesinešti ir nevartoti jokių alkoholinių gėrimų.

„Greit bus keturi mėnesiai kai mes, barai, kavinės, restoranai ir naktiniai klubai negalime veikti, negauname pajamų ir kasdien brendame į vis didesnes skolas. Veiklos ribojimai ir draudimai mums įvedami per kelias dienas, bet vyriausybės paramos programos įgyvendinamos lėtai. Pirmasis subsidijų paketas vis dar daug kam stringa dėl biurokratijos, antrasis paketas dar net nėra patvirtintas. Balandžio mėnesį, jei iki tol neatsidarysime, mums bus reikalingas trečiasis subsidijų paketas, apie kurį valdžia net nekalba. Pakartotiniai prašome vyriausybės jau dabar ruošti trečiąjį paramos paketą, kad nebūtų skausmingų delsimų vėliau. Bet atsakymo negirdime“, – rašoma kvietime.

Barų ir kavinių didelę dalį sąnaudų sudaro nuomos išlaidos, o patalpų nuomos kompensavimo parama buvo atšaukta. Barų savininkai nerimauja, kad bet kurią dieną gali tekti nutraukti nuomos sutartis ir prarasti, ką ilgai kūrė.

VMI: 1051 įmonė jau sulaukė 3,3 mln. eurų

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, iki pirmadienio 1051 savarankiška viešojo maitinimo įmonė jau sulaukė 3,285 mln. eurų negrąžintinų subsidijų.

VMI taip pat įgyvendina ir Mokestines pagalbos priemonės nuo COVID-19 nukentėjusiam verslui. Tai reiškia, jog įmonėms į VMI sudarytą sąrašą nėra skaičiuojami delspinigiai, nepradedami mokesčių išieškojimo veiksmai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (321)