Europos centrinis bankas (ECB) „Meinl Bank“ licenciją panaikino prieš paskelbiant „Sienos“, Austrijos leidinio „profil“ ir tarptautinio tiriamosios žurnalistikos centro OCCRP tyrimą apie šio banko veiklą. Tyrimas atskleidė, kad „Meinl Bank“ parūpino infrastruktūrą, kuri padėjo iš bankų Ukrainoje, Lietuvoje ir Latvijoje išvesti apie pusę milijardo dolerių.

Vien trys V.Antonovo bankai – „Snoras“ Lietuvoje, „Latvijas krajbanka“ Latvijoje ir „Konversbank“ Ukrainoje – tokiu būdu neteko daugiau nei 110 mln. eurų.

Mechanizmas veikė gana paprastai. „Meinl Bank“ teikė paskolas su Rytų Europos bankininkais susijusioms ofšorinėms įmonėms. Už šias paskolas buvo laiduojama bankų – „Snoro“, „Latvijas krajbanka“ ir kitų – lėšomis, padėtomis specialiose korespondentinėse sąskaitose. Bankams žlungant, ofšorinės įmonės paskolų negrąžino, o „Meinl Bank“ nusirašė lėšas iš korespondentinių sąskaitų. Taip pinigus gavo ir bankininkų ofšorinės įmonės, ir „Meinl Bank“ – tik bankų kreditoriai Lietuvoje, Latvijoje ir Ukrainoje likdavo tuščiomis.

Paskelbus ECB sprendimą, Austrijos bankas teigė svarstantis imtis teisinių priemonių. Taip ir įvyko. Nauju „Anglo Austrian Bank“ vardu pasikrikštijusiam bankui pavyko teisme įšaldyti sprendimą dėl licencijos panaikinimo. Tačiau neilgam.

Batalijos dėl licencijos panaikinimo baigėsi banko pralaimėjimu. Kaip praneša Austrijos žiniasklaida, bankas kreipėsi dėl bankroto procedūros pradėjimo. Anot portalo krone.at, banko įsipareigojimai siekia apie ketvirtį milijardo eurų, kai jo turto vertė – tik apie 148 milijonus.

Prognozuojama, kad daugelis banko kreditorių savo pinigų neatgaus – esą pilno atsiskaitymo tikėtis gali tik apdraustų indėlių savininkai.