Taip nutarė Lietuvos banko (LB) valdyba įvertinusi pastarojo meto šalies finansų sistemos ir ekonomikos raidą, teigiama centrinio banko pranešime.

Anot LB, Iš naujausių skolinimo ir nekilnojamojo turto (NT) rinkų tendencijų matyti, kad susiformavusių reikšmingų disbalansų finansų sistemoje nėra. Kredito ir BVP santykis ir toliau yra stabilus, šalies einamoji sąskaita teigiama, pinigų finansų įstaigų paskolų ir indėlių santykis toliau mažėja ir siekia beveik 94 proc., o NT kainos yra arti jų pamatinės vertės.

„Kita vertus, namų ūkiams vis dar skolinama aktyviai, ypač sparčiai didėja būsto paskolos. Be to, nors bankų skolinimas įmonėms toliau traukiasi, apskritai įmonių įsipareigojimai pastebimai auga“, – teigiama LB pranešime.

Jame pažymima, kad vidutinės sisteminės rizikos pasireiškimo laikotarpiais, kai aktyvumas kredito ir NT rinkose yra nemažas, šalies ekonomika auga ir kredito įstaigų pelningumas yra geras, siekiama, kad bankų sukaupto AKR norma būtų 1 proc.

Pagrindinis AKR taikymo tikslas – bankų sektoriui turėti pakankamą kapitalo rezervą galimiems nuostoliams padengti ciklinės sisteminės rizikos pasireiškimo atveju ar ekonomikos nuosmukio metu.

Lietuvos bankas AKR normą peržiūri kas ketvirtį įvertinęs situaciją kredito ir NT rinkoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)