JAV žaliavų ateities sandorių prekybos komisija, Jungtinės Karalystės finansinių paslaugų rinkos priežiūros institucija (FCA) ir Šveicarijos rinkų priežiūros institucija pranešė, kad baudos skirtos „Citibank“, „JPMorgan Chase Bank“, „Royal Bank of Scotland“, „HSBC Bank“ ir UBS.

„Šiandienos rekordinės baudos parodo nustatytų pažeidimų sunkumą ir įmonės turi prisiimti už tai atsakomybę“, - pareiškė FCA vadovas Martinas Wheatley‘s.

„Jos turi užtikrinti, kad jų prekiautojai nežaistų su sistema siekdami padidinti pelną“, - pridūrė jis.

Dienos apyvarta pasaulio užsienio valiutos rinkoje sudaro apie 5,3 trln. JAV dolerių ir 40 proc. sandorių sudaroma Londone. Rinkoje, kuri nėra griežtai reguliuojama ir kurioje dominuoja nedidelė grupė bankų, prekiaujama JAV doleriais, eurais ir jenomis.

Tačiau ta prekyba turi platesnį poveikį, nes rinkos kainas turtui vertinti ir valiutos rizikai valdyti naudoja viso pasaulio įmonės.

Reguliavimo institucijos nustatė, kad laikotarpiu nuo 2008 metų sausio 1 dienos iki 2013 metų spalio 15 dienos šių penkių bankų prekiautojai buvo sudarę grupes, kurios dalijosi informacija apie klientų aktyvumą. Šios grupės buvo susigalvojusios pravardes, kaip antai „žaidėjai“, „trys muškietininkai“ ir „viena komanda, viena svajonė“.

„Prekiautojai dalijosi per šias grupes gauta informacija ir jos pagrindu rengė savo prekybos strategiją. Po to jie bandė manipuliuoti fiksuotais kursais ir skatinti klientus duoti nurodymus pirkti ar parduoti valiutą už geriausią kainą“, - rašoma FCA pranešime.

Didžiausią baudą – iš viso 800 mln. JAV dolerių – sumokės UBS. „Citigroup“ reguliavimo institucijoms sumokės 668 mln. JAV dolerių, „JPMorgan Chase“ – 662 mln. JAV dolerių, „Royal Bank of Scotland“ – 634 mln. JAV dolerių, o HSBC – 618 mln. JAV dolerių.

JAV reguliavimo institucija minėtiems bankams skyrė bendrą 1,4 mlrd. JAV dolerių baudą, įskaitant 290 mln. JAV dolerių baudą UBS, 310 mln. JAV dolerių baudą „Citigroup“, 310 mln. JAV dolerių baudą „JPMorgan“, 290 mln. JAV dolerių baudą „Royal Bank of Scotland“ ir 275 mln. JAV dolerių baudą HSBC.

Didžiosios Britanijos reguliavimo institucija bankams skyrė bendrą 1,1 mlrd. svarų (1,75 mlrd. JAV dolerių) baudą. UBS teks sumokėti 233,814 mln. svarų, „Citigroup“ – 225,575 mln. svarų, „JPMorgan“ – 222,166 mln. svarų, „Royal Bank of Scotland“ – 217 mln. svarų, o HSBC – 216,363 mln. svarų.

Šveicarijos reguliavimo institucija UBS nurodė sumokėti 134 mln. frankų (139 mln. JAV dolerių) baudą.

Didžiosios Britanijos bankas „Barclays“, kuris taip pat derėjosi dėl pretenzijų sureguliavimo šioje byloje, paskutinę akimirką atsisakė susitarimo.

„Po derybų su reguliavimo institucijomis ir valdžia padarėme išvadą, kad įmonei būtų naudingiau ieškoti labiau suderinto sprendimo“, - pareiškė bankas.

Manipuliavimo valiutos rinka tyrimas pradėtas pernai ir šie bankų susitarimai su reguliavimo institucijomis šioje byloje yra pirmieji.

Analitikai mano, kad užbaigus tarptautinį bankų veiklos šioje rinkoje tyrimą bendra baudų suma gali siekti dešimtis milijardų JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)